Foto: LETA
Ja Laila Brice vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) saistībā ar sava bērna adopciju Lielbritānijā, valdība var lemt par iesaistīšanos kā trešā puse.

Uz jautājumu, vai valsts plāno iesaistīties turpmākajā procesā, Tieslietu ministrija (TM) norāda, ka šādi jautājumi ir valdības ziņā.

"Tieslietu ministrija nevar šobrīd komentēt jautājumu par to, vai Latvijas valsts plāno iesaistīties trešās puses statusā, ja pieteikums tiks iesniegts Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Šis jautājums ir valdības ziņā," komentēja ministrijas pārstāve Laura Majevska.

Lai TM varētu izvērtēt, vai Apvienotajā Karalistē visas nolēmuma pārsūdzības iespējas ir izsmeltas, ir nepieciešams iepazīties ar 28. oktobra nolēmuma tekstu. Ievērojot tiesneša tiesas sēdē pausto informāciju, izriet, ka nolēmumu pārsūdzēt nevarēs. Gadījumā, ja visas nolēmuma pārsūdzības iespējas ir izsmeltas, tad Lailai Bricei ir tiesības vērsties ar pieteikumu ECT.

Jau ziņots, ka Brices pārstāve advokāte Aija Osmane apstiprināja, ka 28. oktobrī Lielbritānijas tiesa atstājusi negrozītu iepriekšējo lēmumu par Brices meitas Katrīnas adopciju. Tāpat Lielbritānijas tiesa uzskata, ka Bricei nav tiesību pārsūdzēt šo spriedumu. Tiesa atsaukusies uz iepriekšējo procesu par bērna adopciju. Osmane informēja, ka patlaban nepieciešams iegūt papildus informāciju par tiesas spriedumu, taču paredzams, ka Brice varētu vērsties ECT.

Bērnu Lielbritānijas sociālie dienesti izņēma no ģimenes pirms vairākiem gadiem. Sieviete vērsās Latvijas iestādēs, lūdzot palīdzību meitu atgūt. Visi apstākļi, kādēļ bērns no ģimenes tika izņemts, oficiāli netiek atklāti. Māte teica, ka bērnu atstājusi vienu, bet britu mediji ziņoja par apstākļiem, kas liecināja, ka bērns nav bijis aprūpēts.

Brices aizstāvībai Latvijā notikuši vairāki piketi un šī lieta skatīta vairākās Saeimas komisijās.

Saeima ceturtdien ar balsu vairākumu nodeva Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai tālākai izskatīšanai deklarāciju, kurā aicina Lielbritāniju apturēt tādas darbības, kas vērstas uz Latvijas valsts piederīgu un nepilngadīgu bērnu nodošanu adopcijai.

Deklarāciju izskatīšanai Saeimas sēdē izsniedza vairāku Saeimas frakciju deputāti. Pret tālāku deklarācijas virzību iebilst "Vienotības" frakcija, uzskatot, ka dokuments ir sagatavots "ļoti vājā kvalitātē".

Saeima deklarācijā ārvalsts kompetentās institūcijas aicinātas ievērot Vīnes konvenciju un nekavējoties informēt Latvijas konsulāro pārstāvniecību par nepilngadīga Latvijas valstspiederīgā izņemšanu no ģimenes aprūpes un nodošanu attiecīgās valsts atbildīgo iestāžu aprūpē.

Ārvalsts kompetentās institūcijas tiek aicinātas cieši sadarboties ar Latvijas dienestiem, īpaši respektējot to ieteikumus par turpmāku bērna aprūpes nodrošināšanu ģimeniskā vidē, kas atbilst Latvijas valsts kultūridentitātei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!