Foto: LETA
"Šobrīd nepieciešams pastiprinātu uzmanību veltīt ES ārējo robežu apsardzībai un pārvaldībai, pasākumus īstenojot ģeogrāfiski sabalansēti un paturot prātā migrācijas plūsmu mainīgo dabu," Eiropadomes sanāksmē Valetā (Maltā) uzsvēra Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma, portālu "Delfi" informēja Zane Leitāne, Komunikācijas departamenta konsultante.

Straujuma ceturtdien piedalījās neformālajā Eiropadomes sanāksmē Valetā (Maltā), kur kopā ar pārējiem ES dalībvalstu valstu un valdību vadītājiem apsprieda līdz šim sasniegto migrācijas krīzes pārvarēšanā un turpmāk veicamos pasākumus.

Kā pastāstīja Leitāne, Eiropadome pozitīvi novērtēja ES dalībvalstu un Āfrikas valstu tikšanās visaugstākajā līmenī (Valetas samits) rezultātus. Tajā apstiprinātie īstermiņa pasākumi un ilgtermiņa iniciatīvas ir būtisks solis cīņā pret cilvēku kontrabandu, sadarbības uzlabošanā atpakaļ atgriešanas jomā, kā arī labāk mērķētas attīstības sadarbības veidošanā, tādējādi vēršoties pret masveida migrācijas problēmas cēloņiem.

"Īpaši veicināma aktīva sadarbība ar Turciju, kura ir nozīmīgs ES partneris. Novērtējam tās veikumu, izmitinot ievērojamu skaitu bēgļu no Sīrijas un Irākas. ES-Turcijas rīcības plāns migrācijas jomā ir labs pamats turpmākajai sadarbībai šajā sarežģītajā jautājumā."

Eiropadomes sanāksmes mērķis galvenokārt bija izvērtēt, kā īstenojas jau pieņemtie lēmumi - sadarbības ar trešajām valstīm, īpaši Turciju, pastiprināšana, lai apturētu migrācijas plūsmas; lēmumi par bēgļu pārvietošanu no Itālijas un Grieķijas; tā saucamo "karsto punktu" izveidošana Grieķijā un Itālijā un papildu atbalsts FRONTEX un kā efektīvi pastiprināt kontroli uz ES ārējām robežām.

Pie migrācijas jautājumiem Eiropadome atgriezīsies kārtējā sanāksmē decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!