Foto: LETA

"Vienotībai" ir jāturpina diskusijas par valdības modeļiem un premjera amata kandidātiem, taču ir skaidrs, ka jau tagad apsolīt, ka visi frakcijas deputāti balsos par jebkuru piedāvāto variantu, nevar, atzina "Vienotības" liberālā spārna pārstāvis Andrejs Judins.

Svarīgi, lai valdība būtu veidota ilgtermiņam un tā varētu pieņemt konkrētus lēmumus, un šādu valdību var izveidot, tikai valdības koalīcijas kodolā saglabājot līdzšinējās trīs partijas - arī "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), skaidroja Judins. Tas neesot ultimāts, bet gan objektīvs kritērijs. Tad esot jautājums, vai klāt vēl vajag piesaistīt mazās partijas. Taču par to vēl varot diskutēt. Ja piesaista valdības veidošanā mazās partijas, pastāv riski. Vai tā maksa, ko par izšķirošu balsi tās prasīs, nebūšot par augstu. Judins uzsvēra, ka viņam ir dziļa pārliecība, ka nevar veidot valdību, meklējot divas balsis te un trīs kaut kur citur.

Judins skaidroja, ka pirmais svarīgais jautājums, lai varētu pateikt, ka par valdību balsos visi "Vienotības" deputāti, ir koalīcijas modelis un otrs - premjera kandidāts, jo par jebkuru kandidātu visi frakcijas deputāti nebūšot gatavi balsot. Viņš atzina, k pilnībā šajos jautājumos piekrīt prezidenta Raimonda Vējoņa izvirzītajiem kritērijiem.

Situācijas attīstība būšot atkarīga tieši no diskusiju rezultāta nākamnedēļ, apgalvoja Judins.

Kā ziņots, partijas "Vienotības" pārstāvji patlaban neplāno politiskās konsultācijas ar citiem politiskajiem spēkiem, jo vispirms vēlas noskaidrot, vai valdības veidošanas atbalstam tā var nodrošināt visas 23 "Vienotības" frakcijas balsis, informēja "Vienotības" valdes loceklis Kārlis Šadurskis.

Kā norādīja deputāts, "ja veidojam valdību, jābūt skaidrībā, ar cik balsīm varam operēt". Ja šo 23 balsu neesot, tad esot skaidrs, ka "Vienotība" nav lielākais centriski labējais spēks. Šādā variantā valdības veidošanas iniciatīva būtu jāuzņemas Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS).

Šadurskis gan patlaban nevēlējās prognozēt, kurš no variantiem būtu ticamāks.

"Vienotības" pārstāvji, visticamāk, skaidrībā ar balsu skaitu tikšot otrdien, 15.decembrī, kad plānots sasaukt valdes un frakcijas kopsēdi. Pirmdien vairāki deputāti atradīšoties ārpus Rīgas.

Kā ziņots, pašlaik "Vienotības" iekšienē diskusijas sliecas uz to, ka premjera amata kandidātam jāsaņem vienotais frakcijas atbalsts, nevis tikai vairākuma balsis.

Ja kādam kandidātam šāda atbalsta nebūs, tad "Vienotība", visticamāk, būs gatava diskutēt par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) piedāvājumu - premjera kandidātu, kā arī uzklausīs viņu redzējumu par valstiski svarīgajiem darbiem, kā arī atbildības sfēru sadalījumu jaunveidojamā valdībā.

ZZS jau paudusi gatavību izvirzīt premjera amata kandidātu, kaut līdz šim partneri uzskatīja, ka iniciatīva valdības veidošanā jāuzņemas "Vienotībai". Gan neoficiāli, gan publiski kā iespējamie kandidāti no ZZS puses tiek minēti zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, labklājības ministrs Uldis Augulis un deputāts Māris Kučinskis. Tiek gan norādīts, ka Dūklavs varētu nebūt pārāk ieinteresēts kļūt par premjerministru. Savukārt Augulim ir ļoti negatīvs reitings, līdz ar to viņa virzīšana premjera amatam būtu pretrunā ar pašas ZZS proponēto principu, ka nākamajam premjeram jābūt arī atbalstam sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!