Foto: LETA

Krievijai ir jārada pārliecība, ka iebrukums Baltijā maksātu ļoti, ļoti dārgi, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Viņš nepiekrīt apgalvojumam, ka rietumvalstis būtu vājākas par Krievijas bruņotajiem spēkiem - kopā skaitot, Eiropas valstu bruņotie spēki ir daudz lielāki par Krievijas armiju.

Svarīgi ir, kāda stratēģija tiek pielietota, tāpēc Rietumos daudz runā par atturēšanas politikas īstenošanu. Tas nozīmē, ka Baltijas valstīm nacionāli un aliansei kopumā jādara viss iespējamais, lai Krievijai radītu pārliecību, ka iebrukums Baltijā maksātu ļoti, ļoti dārgi. "Nedod Dievs, ja karš sākas, tomēr esmu pilnībā pārliecināts, ka spēsim karot. Runājot par Krieviju un spēku samēru, atcerēsimies arī pagātnes pieredzi, proti, padomju armijā faktiskā situācija atšķīrās no tās, kāda tā tika pasniegta," uzsvēra Garisons.

Viņš norādīja, ka hibrīdkara modelis, ko Krievija pielietoja Krimā un Ukrainas austrumos, nav nekas jauns. Tā saucamie zaļie cilvēciņi nebija nekas cits kā specdienestu karavīri.

Ja Latvijas teritorijā uzdarbotos svešas valsts specvienības karavīri, tad nav juridisku problēmu ar militārām metodēm pret viņiem cīnīties. Nepieciešama tikai politiskā griba. "Aliansei, protams, ir jāanalizē citi nākotnes iespējamie kara modeļi un jādomā, kā pret tiem vērsties. Es tomēr uzskatu, ka Krievija ar hibrīdkaru Ukrainas austrumos izgāzās, tāpēc nedomāju, ka citās valstīs tā vēlreiz pielietos tieši šādu modeli," uzsvēra Garisons.

ASV Sauszemes spēku komandiera Eiropā ģenerālleitnanta Bena Hodžesa izteikumi, ka pastāv divi nopietni šķēršļi, kas var traucēt NATO aizstāvēt Baltijas valstis, - Krievijas militārais potenciāls Kaļiņingradas apgabalā un Suvalku koridors Polijā, ko Krievijas un Baltkrievijas spēki īsā laikā varētu bloķēt, -, AM nav nekas jauns.

AM par šo problēmu sāka runāt pirms trīs gadiem, balstoties uz tiem scenārijiem, kas tika izspēlēti Krievijas un Baltkrievijas militārajās mācībās. "Tādēļ mēs esam bijuši ļoti aktīvi, runājot par sabiedroto klātbūtnes palielināšanu Baltijā. Tikai un vienīgi sabiedroto klātbūtne var novērst šādu scenāriju. Nenoliegšu, ka NATO, protams, domā, kādā veidā Baltijā nodrošināt gaisa un jūras spēku pārākumu pār Krievijas spēkiem," norādīja AM valsts sekretārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!