Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar vairākiem "Vienotības" politiķiem varētu pārrunāt iespējamās Ministru prezidenta amata kandidatūras.

Vējonis nākamnedēļ plāno uzrunāt iespējamos kandidātus valdības vadītāja postenim, un koalīcijas politiķi prognozē, ka nākamais premjerministrs, visticamāk, būs "Vienotības" pārstāvis.

Kā potenciālie kandidāti tiek minēti vairāki "Vienotības" politiķi, tostarp finanšu ministrs Jānis Reirs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, kurš gan jau reizi ir atteicies no šīs iespējas, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs. Lielākā daļa no šiem politiķiem ir pauduši, ka nav gatavi kandidēt, vai arī nav apliecinājuši vēlmi uzņemties šos pienākumus. Atsevišķi koalīcijas politiķi, kas nepārstāv "Vienotību", norāda uz Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Arvila Ašeradena (V) kandidatūras iespējamību.

Līdz šim "Vienotībā" noticis balsojums par vienu no iespējamiem kandidātiem, partijas līderi Solvitu Āboltiņu, kura ieguva politiskā spēka valdes un frakcijas vairākuma atbalstu, tomēr pret šo kandidatūru asi iebilst nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Līdz ar to, visticamāk, "Vienotība" varētu vienoties par atbalstu citam kandidātam. Tiek norādīts uz nepieciešamību partijai piedāvāt tādu kandidātu, kas gūs visas koalīcijas atbalstu.

Politikas kuluāros netiek izslēgta iespēja, ka Valsts prezidentam Vējonim jau ir sarunu iestrādes ar kādu no iespējamiem Ministru prezidenta amata kandidātiem. Šāda varbūtība tiek pieļauta, jo no Valsts prezidenta puses būtu politiski saprātīgi par kandidātu uzrunāšanu paziņot situācijā, kad ir jau veikti sava veida sagatavošanās darbi. Ņemot vērā, ka Vējonis savu atvaļinājumu saīsinājis līdz 6. janvārim, pirmā teorētiski iespējamā diena tiešām pārrunām ar kandidātiem varētu būt 7. janvāris.

Tiek prognozēts, ka "Vienotība" 4. janvāra valdes sēdē nevirzīs vienu oficiālu kandidātu uz premjera amatu, ņemot vērā Vējoņa plānoto rīcību.

Kā ziņots, Vējonis ir nolēmis uzņemties iniciatīvu premjera amata kandidāta izvirzīšanā. Vējonis šādi nolēmis rīkoties, jo valdošās koalīcijas partijas nav izmantojušas iespējas vienoties par jauno valdību. Jau nākamnedēļ prezidents pats uzrunāšot iespējamos premjera amata kandidātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!