Foto: F64

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa solis uzņemties iniciatīvu Ministru prezidenta kandidāta izraudzīšanās procesā ir pareizs, aģentūrai LETA sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Sagaidāms, ka prezidents runās tikai ar kandidātiem no partijas "Vienotība", ņemot vērā, ka Vējonis 29.decembrī nepārprotami ir norādījis, ka premjerministra amats būtu jāieņem "Vienotības" pārstāvim, skaidroja Krauze.

Ja nākamnedēļ gaidāmajā sarunu kārtā ar Valsts prezidentu "Vienotība" nespēs piedāvāt atbilstošu kandidatūru, kura varētu izveidot valdību, tad paliek spēka ZZS iespēja nosaukt savu kandidātu, piebilda Krauze.

ZZS valdes priekšsēdētājs norādīja, ka būtu pašsaprotami, ja prezidents uz sarunām aicinātu jau iepriekš publiski izskanējušos iespējamos kandidātus no "Vienotības". Taču taujāts, vai Vējonis varētu uz šīm sarunām aicināt arī "Vienotības" līderi Solvitu Āboltiņu, Krauze norādīja, ka šāda iespēja ir maz ticama. Politiķis uzskata, ka nākamajam premjeram jābūt pieredzei valdības darbā un sabiedrības uzticībai, kas, piemēram, atspoguļojas vēlēšanu rezultātos.

Komentējot Vējoņa secinājumu, ka partijas nav izmantojušas iespējas vienoties par jaunu valdību, Krauze norādīja, ka tas saprotams tā, ka tikai viena partija - "Vienotība" - nav izmantojusi iespēju piedāvāt savu Ministru prezidenta amata kandidātu, jo no ZZS neformālajām sarunām ar "Vienotību" bijis noprotams, ka pēdējā neatbalstīs ZZS virzītu pretendentu. Tāpat jau iepriekš bijis zināms Valsts prezidenta uzskats, ka premjerministra amats būtu jāieņem "Vienotības" pārstāvim.

Kā ziņots, Valsts prezidents ir nolēmis uzņemties iniciatīvu premjera amata kandidāta izvirzīšanā.

Vējonis šādi nolēmis rīkoties, jo valdošās koalīcijas partijas nav izmantojušas iespējas vienoties par jaunu valdību. Jau nākamnedēļ prezidents pats uzrunāšot iespējamos premjera amata kandidātus.

Nešaubos, ka šajā Saeimā var izveidot stabilu un rīkoties spējīgu koalīciju, uzsvēra prezidents un piebilda, ka koalīcijā ir jābūt visām pašreizējās valdības partijām.

Ņemot vērā, ka pēdējās Saeimas vēlēšanās iedzīvotāji atkārtoti izteikuši uzticību partijām, kuras pirms tam bija pārstāvētas valdībā, Valsts prezidents uzskata, ka arī jaunajā valdībā jābūt pārstāvētiem visiem trim politiskajiem spēkiem - "Vienotībai", Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK).

"Es devu šīm partijām iespēju vienoties par stabiliem un rīcībspējīgiem koalīcijas modeļiem, bet partijas šo iespēju nav izmantojušas," atzina Vējonis, atgādinot, ka jaunajai valdībai būs nepieciešama arī Saeimas vairākuma uzticība.

Uzņemoties iniciatīvu, prezidents aicināja partijas rīkoties arī atbildīgi un politiski drosmīgi. Viņš joprojām ir pārliecināts, ka politiskajās partijās ir daudz profesionālu cilvēku, kuri spēj uzņemties atbildību.

Vējonis šodien neformālās sarunās tikās ar valdošās koalīcijas partijām - "Vienotību", ZZS un VL-TB/LNNK, kuras kopš Laimdotas Straujumas (V) paziņojuma par demisiju trīs nedēļas neauglīgi ir mēģinājušas veidot jaunu valdību.

Prezidents bija izteicis partijām aicinājumu piedāvāt premjera amata kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus, taču neviena no partijām par šādu rīcību neizšķīrās. "Vienotības" iekšējā balsojumā ar balsu vairākumu virzīšanai uz premjera amatu ir atbalstīta partijas līdere Solvita Āboltiņa, bet oficiāli izvirzīta viņa nav, ZZS ir minējusi vairākus iespējamos kandidātus, taču nav vēlējusies uzņemties atbildību savu kandidātu nosaukt pirms "Vienotības", savukārt VL-TB/LNNK ir paziņojusi, ka pašlaik premjera amata kandidātu no savām rindām piedāvāt nedomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!