Foto: AP/Scanpix

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) nekomentē Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) paziņojumu, ka tam izdevies novērst divu Krievijas pilsoņu nodomu nodot Lietuvas un Latvijas speciālajiem dienestiem informāciju par Krievijas Baltijas floti.

SAB galvenie uzdevumi ir izlūkošana un pretizlūkošana. Biroja pārstāve Iveta Maura norādīja, ka SAB par šo jautājumu komentārus nesniegs.

Pagājušā gada nogalē FDD Kaļiņingradas apgabala pārvalde paziņojusi, ka tai izdevies novērst divu Krievijas pilsoņu nodomu nodot Lietuvas un Latvijas speciālajiem dienestiem informāciju par Krievijas Baltijas floti.

Pārvaldes izplatītajā paziņojumā norādīts, ka šī darbība radījusi nosacījumus noziegumam, kas paredzēts Krievijas Federācijas kriminālkodeksa 275. pantā ("Valsts nodevība").

Norādīts, ka ar abiem Krievijas pilsoņiem, kuri aizraujoties ar Pirmā un Otrā pasaules kara materiālo liecību meklēšanu, iepazinušies Lietuvas un Latvijas pilsoņi, kas vākuši militāra rakstura datus, piesegam izmantojot izrakumus Otrā pasaules kara laika priekšmetu meklēšanai.

Kā paziņojusi FDD Kaļiņingradas apgabala pārvalde, ārvalstnieki pierunājuši Krievijas pilsoņus par finansiālu atlīdzību palīdzēt viņiem iegūt ziņas par militārās tehnikas un bruņojuma izvietojumu, bet abi Kaļiņingradas apgabala iedzīvotāji neesot apzinājušies, ka tā ir ierobežotas pieejamības informācija, kuras izpaušana rada apdraudējumu Krievijas Federācijas drošībai.

Abiem Kaļiņingradas apgabala iedzīvotājiem izteikts oficiāls brīdinājums, ka šāda veida rīcībā atrodamas valsts nodevības pazīmes, taču tā neveido nozieguma sastāvu, bet rada apstākļus tā izdarīšanai.

Savukārt Lietuvas un Latvijas pilsoņiem, kuri centušies iegūt minētos datus, noteikts aizliegums iebraukt Krievijas teritorijā.

Krievijas plašsaziņas līdzekļos jau agrāk parādījušās ziņas par it kā pieķertiem Latvijas spiegiem. Kā 2014. gada nogalē vēstīja tīmekļa medijs "Meduza", atsaucoties uz telekanālu NTV, no Krievijas izraidīts bijušais Latvijas parlamenta deputāts Aleksejs Holostovs, kuru Krievijas FDD apsūdzējis spiegošanā. Kā apgalvoja telekanāls, žurnālistiem ir izdevies iegūt FDD veiktās Holostova pratināšanas ierakstu.

Latvijas Drošības policija (DP) jau toreiz paziņoja, ka NTV demonstrētais sižets par Holostova izraidīšanu no Krievijas ir austrumu kaimiņa īstenotā informatīvā kara sastāvdaļa.

Savukārt pagājušā gada sākumā Krievijas telekanāls NTV vēstīja, ka Krievija izraidījusi Latvijas civilās aviācijas vecāko inspektoru Andreju Dudarevu. Toreiz apgalvots, ka viņš 22 gadus strādājis Rietumu specdienestos un piedāvājis slepenu informāciju Krievijai.

Dudarevs NTV pavēstījis, ka viņam bijusi pieejama slepena informācija par NATO aktivitātēm Baltijā, vairākiem NATO projektiem, militāro objektu celtniecību Latvijā, NATO un ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu elementu izkārtojumu, kā arī kompromitējoša informācija par Latvijas augsta ranga militārpersonām.

Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka Dudarevs dienestu beidzis 2009. gadā kā Daļas priekšnieks Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajā štābā. 2010. gadā viņš stājies vecākā inspektora amatā VA "Civilās aviācijas aģentūra".

Toreiz Latvijas Aizsardzības ministrija, reaģējot uz Krievijas plašsaziņas līdzekļos ziņoto, norādīja, ka ministrija nekomentēs "telekanāla spiegu seriālus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!