Foto: LETA

Iespējams, partijā "Vienotība" jau panākta aizkulišu vienošanās par citu Ministru prezidenta amata kandidātu partijas līderes Solvitas Āboltiņas vietā, un viņas palikšana kā vienīgajai līdz šim nosauktajai "Vienotības" kandidātei varētu būt vien procesa "redzamā daļa", sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Viņš pieļauj, ka vienošanās varētu būt panākta, piemēram, par finanšu ministra Jāņa Reira (V) vai iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V), vai kāda cita "Vienotības" pārstāvja kandidatūru. Pēc Brigmaņa domām, reāls ir scenārijs, ka "Vienotība" ar šo kandidātu varētu doties pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, rekomendējot prezidentam izšķirties par attiecīgā pretendenta nominēšanu Ministru prezidenta amatam.

ZZS frakcijas vadītājs pieļauj, ka, vienojoties par kādu citu kandidātu Āboltiņas vietā, "Vienotības" frakcijā tam varētu būt arī visu 23 deputātu atbalsts.

ZZS savu kandidātu Ministru prezidenta amatam virzītu, ja Valsts prezidents izteiktu "maģiskos vārdus", ka "Vienotībai" vairs nav priekšrokas premjerministra izvēlē. Šāda paziņojuma gadījumā situācija mainītos un ZZS varētu piedāvāt valdības vadītāja amata kandidātu ar savas frakcijas visu 21 deputāta atbalstu, skaidroja Brigmanis.

Komentējot jautājumu par ZZS iespējām pašreizējā situācijā, ka "Vienotībā" vērojama sašķeltība, pretendēt uz lielāku ietekmi, ieņemot papildu amatus valdībā un Saeimā, Brigmanis norādīja, ka arī šajā jautājumā politiskais spēks ietur pauzi, bet par to nav izslēgta ZZS iekšējā diskusija.

Kā ziņots, ja premjera amatam tiktu nominēts "Vienotības" politiķis, viņam ir garantētas vismaz 17 šī politiskā spēka Saeimas frakcijas balsis no frakcijas 23 deputātiem, 4.janvārī pēc partijas valdes sēdes sacīja partijas līdere Āboltiņa.

Āboltiņa žurnālistiem pauda - "Vienotība" ir sašķelta, līdz ar to būs milzīga atbildība šajā situācijā turpināt vadīt valdību, ja Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzticēs šos pienākumus.

Jau vēstīts, ka "Vienotība" neatsauc līdz šim nosaukto iespējamo premjera amata kandidāti Āboltiņu, tomēr oficiāli nevienu citu kandidātu neizvirzīs, jo prezidents uzņēmies iniciatīvu premjera amata kandidāta izvirzīšanā.

Līdz šim "Vienotībā" noticis balsojums par Āboltiņu, kura ieguva politiskā spēka valdes un frakcijas vairākuma atbalstu, tomēr pret šo kandidatūru asi iebilst koalīcijā esošā nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

Āboltiņas kandidatūru atbalstīja 23 no 32 balsotājiem no partijas valdes un frakcijas, apliecināja politiķe. Balsojumā atturējusies pati Āboltiņa un valdes loceklis Krišjānis Kariņš, savukārt demisionējusī premjerministre Laimdota Straujuma un vēl seši frakcijas deputāti - Ints Dālderis, Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs, Veiko Spolītis un Ilze Viņķele - balsojuši pret.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!