Foto: F64

Partijas "Vienotība" pirmdien notikušajā valdes sēdē citi premjera amata kandidāti, izņemot Solvitu Āboltiņu, netika apspriesti, sacīja tā dēvēto "Vienotības" Saeimas sešinieku jeb liberālo spārnu pārstāvošā deputāte Ilze Viņķele.

Atbilstoši viņas teiktajam, valdē tika nolemts, ka "Vienotības" valdes vairākums atbalsta Āboltiņas kandidatūru un citus iespējamos kandidātus šim postenim tādējādi nav nepieciešams apspriest.

"Tagad viss atkarīgs no Valsts prezidenta - vai nu viņš aicinās Āboltiņu veidot valdību, vai arī neaicinās," sacīja politiķe.

Vienlaikus Viņķele norādīja, ka "Vienotība" ar kādu specifisku vēstuli vai cita veida dokumentu neaicinās Vējoni valdības veidošanu uzticēt tieši Āboltiņai.

Jau ziņots, ka "Vienotība" pirmdien valdes sēdē nav panākusi vienošanos par jaunu premjera amata kandidātu bez partijas līderes Solvitas Āboltiņas.

Par to žurnālistiem paziņoja pati Āboltiņa.

Koalīcijas partneri ZZS un Nacionālā apvienība (NA) jau vairākkārt pauduši savu nevēlēšanos atbalstīt Āboltiņas kandidatūru augstajam amatam.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc atgriešanās no atvaļinājuma, kurā atradīsies līdz trešdienai, šonedēļ sāks neformālas sarunas ar potenciālajiem premjera amata kandidātiem. Plānots, ka prezidents neformāli tiksies ar personām, kuras, pēc Vējoņa domām, varētu ieņemt Ministru prezidenta amatu. Prezidents vēlēsies noskaidrot iespējamo kandidātu redzējumu par darbiem premjera amatā, kā arī gatavību uzņemties Ministru prezidenta pienākumus.

Vēstīts, ka Vējonis 30. decembrī paziņoja, ka, izmantojot visas Satversmē piešķirtās tiesības, uzņemas iniciatīvu Ministru prezidenta amata kandidāta izraudzīšanā. "Es devu iespēju partijām rast jaunas rīcībspējīgas koalīcijas modeli, bet partijas šo iespēju nav izmantojušas," sacīja Vējonis. Prezidents atkārtoti uzsvēra, ka jauno valdību jāveido pašreizējās koalīcijas partijām.

Vējonis ir arī norādījis, ka ZZS nevajadzētu uzņemties abus - gan prezidenta, gan Ministru prezidenta amatus, bet pieturēties pie līdzšinējā sadalījuma - "Vienotībai" - premjera, ZZS - prezidenta, bet Nacionālajai apvienībai Saeimas priekšsēdētāja amats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!