Foto: LETA

"Vienotība" nedrīkst zaudēt iniciatīvu valdības veidošanas procesā, šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Tā viņa sacīja, izvaicāta, kā "Vienotībai" jārīkojas jautājumā par premjerministra amata kandidāta izvēli.

Tā ir Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa prerogatīva nominēt kandidātu premjerministra amatam, norādīja Straujuma, atgādinot, ka Vējonis ir uzņēmies iniciatīvu jautājumā par pretendenta uz valdības vadītāja posteni izvēli. Ministru prezidente norādīja, ka viņai grūti prognozēt, kāda būs "Vienotības" vienošanās šajā jautājumā.

Kā ziņots, Straujuma šodien "Vienotības" valdes sēdē rosinās spriest arī par saviem publiski minētajiem kandidātiem, žurnālistiem pēc koalīcijas sēdes apliecināja pati premjerministre.

Viņa gan norādīja, ka publiski uzvārdus nesauks, jo tas varētu pievērst nevajadzīgu uzmanību personām, par kurām nav pārliecības, ka tās tiešām tiks virzītas kā premjerministra amata kandidāti.

"Nav nozīmes saukt uzvārdus, jo tad tie tiek apspriesti un cilvēks tiek pakļauts varbūt pilnīgi nevajadzīgai publicitātei, ja nu beigās ir pavisam cits [kandidāts]," norādīja Straujuma. Viņa retoriski vaicāja, kāda ir nozīme pašlaik saukt uzvārdus, ja pēc tam var parādīties atkal citu personu vārdi. "Mēs dzīvojam "nepārtrauktos uzvārdus"," savu atbildi uz vaicājumu par viņas "favorītkandidātiem" noslēdza Ministru prezidente.

Taujāta par partijas līderes Solvitas Āboltiņas (V) kandidatūru, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) norādīja, ka partijas iekšējā balsojumā Āboltiņa saņēmusi vairākuma atbalstu, taču partijas valdē šis lēmums nav apstiprināts un par pašreizējo situāciju būs jārunā partijas valdes sēdē.

Straujuma iepriekš norādīja, ka viņai padomā ir divi iespējamie pretendenti uz premjera posteni.

Visticamāk, "Vienotības" valde pirmdien varētu nenosaukt vienu konkrētu kandidātu premjerministra amatam, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Jau ziņots, ka Vējonis ir nolēmis uzņemties iniciatīvu premjera amata kandidāta izvirzīšanā. Vējonis šādi nolēmis rīkoties, jo valdošās koalīcijas partijas nav izmantojušas iespējas vienoties par jauno valdību. Jau šonedēļ prezidents pats uzrunāšot iespējamos premjera amata kandidātus.

Vējonis ar vairākiem "Vienotības" politiķiem varētu pārrunāt iespējamās Ministru prezidenta amata kandidatūras, jo koalīcijas politiķi prognozē, ka nākamais premjerministrs, visticamāk, būs "Vienotības" pārstāvis.

Kā potenciālie kandidāti tiek minēti vairāki "Vienotības" politiķi, tostarp finanšu ministrs Jānis Reirs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, kurš gan jau reizi ir atteicies no šīs iespējas, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs. Lielākā daļa no šiem politiķiem ir pauduši, ka nav gatavi kandidēt, vai arī nav apliecinājuši vēlmi uzņemties šos pienākumus. Atsevišķi koalīcijas politiķi, kas nepārstāv "Vienotību", norāda uz Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Arvila Ašeradena (V) kandidatūras iespējamību.

Līdz šim "Vienotībā" noticis balsojums par vienu no iespējamiem kandidātiem, partijas līderi Solvitu Āboltiņu, kura ieguva politiskā spēka valdes un frakcijas vairākuma atbalstu, tomēr pret šo kandidatūru asi iebilst nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Līdz ar to, visticamāk, "Vienotība" varētu vienoties par atbalstu citam kandidātam. Tiek norādīts uz nepieciešamību partijai piedāvāt tādu kandidātu, kas gūs visas koalīcijas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!