Foto: F64

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir ieinteresēts, lai "Vienotība" nešķeltos un būtu spēcīga, lai tādējādi saglabātos politisko spēku līdzsvars un lai kāda no partijām neiegūtu pārāk lielu varu, viņš otrdien teica LTV raidījumā "1:1".

Tāpat viņš norādīja, ka koalīciju jāturpina veidot "Vienotībai", Nacionālajai apvienībai (NA) un Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS). Tā kā prezidenta amatā ir cilvēks no ZZS vidus, Saeimas priekšsēdētājas amatā ir NA politiķe, tad premjera amats pienāktos "Vienotībai".

Vējonis vairākkārt uzsvēra, ka viņš partijām savu premjera amata kandidātu izvirzīšanai devis laiku līdz gada beigām, tādēļ viņš sagaida partiju lēmumu šī gada pēdējā darba dienā - trešdien, 30. decembrī.

Ja partijas nenāks klajā ar saviem piedāvājumiem, tad viņš aktīvāk iesaistīsies šajā procesā. Arī to, kā viņš to darīs, prezidents sola atklāt trešdien.

Viņš teica, ka tas, vai koalīcijai papildus esošajam kodolam tiks piesaistīta arī kāda no Saeimā esošajām mazajām partijām - Latvijas Reģionu apvienība un "No sirds Latvijai" -, būs nākamā premjera ziņā.

Prezidents pieļauj, ja nogaidīšana varētu būt partiju izvēlētā taktika, jo politiskajiem spēkiem ir vairāki kandidāti un partijas vēlas sagaidīt ko izlems koalīcijas partneri.

Vējonis atteicās komentēt "Vienotības" līderes Solvitas Āblotiņas iespējamo kandidatūru, uzsverot, ka sagaidīs partiju lēmumu un tad to vērtēs. Viņš atzina, ka ņems vērā arī kandidāta vērtējumu sabiedrībā.

Viņš aicina nākamajās Saeimas vēlēšanās partijām strādāt pēc principa, ka politiskā spēka vadītājs ir arī tā premjerministra amata kandidāts, tādējādi vēlētājiem izvēle būtu skaidrāka.

Uz žurnālista jautājumu par to, kādēļ premjerministrei Laimdotai Straujumai bija jāaiziet, Vējonis teica: "Labs jautājums. Es atbalstīju Straujumu līdz pēdējam brīdim." Viņš gan atzīst, ka politiķes darbā bija vērojama neizlēmība un jautājumu novilcināšana.

Prezidents pieļāva, ka Straujumas aiziešanā vainojams "spiediens no ārpuses". Viņš nevēlējās vērtēt to, vai spiediens bijis arī no pašas premjeres partijas biedriem, tomēr sacīja, ka droši vien nav bez pamata apgalvojumi par dažādiem viedokļiem "Vienotībā", kas gan viņa vērtējumā ir normāls demokrātisks process.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!