Foto: LETA

"Vienotība" pirmdien valdes sēdē nav panākusi vienošanos par jaunu premjera amata kandidātu bez partijas līderes Solvitas Āboltiņas.

Par to žurnālistiem paziņoja pati Āboltiņa.

"Ņemot vērā, ka prezidents ir uzņēmies iniciatīvu premjera izvēlē, "Vienotības" valdei nevajag nominēt jaunu kandidātu," teica Āboltiņa. Tāpat Āboltiņa pauda, ka viņas atbalstam no "Vienotības" frakcijas ir 17 balsis.

"Vienotības" vadītāja informēja, ka partijas Saeimas frakcijas un valdes balsojumā par viņas kandidatūru no 32 balsotājiem viņu atbalstījuši 23, septiņi bija pret, bet atturējās divi - pati Āboltiņa un parlamentārietis Krišjānis Kariņš. Vienlaikus Āboltiņa atklāja, ka prezidentam ir bijušas sarunas ar dažiem "Vienotības" pārstāvjiem par iespēju uzņemties premjera amatu, nenosaucot to vārdus.

"Šajā situācijā, ja "Vienotības" kandidāts tiks nominēts, tad viņam var garantēt 17 "Vienotības" Saeimas frakcijas balsis. Seši cilvēki mēdz nepildīt valdes lēmumus. "Vienotība" šobrīd ir sašķelta, līdz ar to mums ir milzīga atbildība uzņemties premjera pienākumus, ja prezidents tos uzticēs. Katrā ziņā, koalīcijai ir 55 balsis. Tas ir vairāk nekā nepieciešams, lai pieņemtu lēmumus. Tad attiecīgi jaunais [prezidenta] nominētais kandidāts lems tālāk un konsultēsies ar valdi, vai koalīcija ir paplašināma, kā arī par ministriju, jeb atbildības sfēru sadali," sacīja "Vienotības" līdere.

Taujāta, vai gadījumā, ja Vējonis premjera amatam nominēs finanšu ministru Jāni Reiru, vai viņš būtu labs premjers, Āboltiņa atbildēja: "Ir nepieciešams sagaidīt prezidenta nomināciju. Uzskatu, ka jebkurš no "Vienotības" valdes locekļiem, vai ministriem ir cienīgs ieņemt šo amatu".

Koalīcijas partneri Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Nacionālā apvienība (NA) jau vairākkārt pauduši savu nevēlēšanos atbalstīt Āboltiņas kandidatūru augstajam amatam.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc atgriešanās no atvaļinājuma, kurā atradīsies līdz trešdienai, šonedēļ sāks neformālas sarunas ar potenciālajiem premjera amata kandidātiem. Plānots, ka prezidents neformāli tiksies ar personām, kuras, pēc Vējoņa domām, varētu ieņemt Ministru prezidenta amatu. Prezidents vēlēsies noskaidrot iespējamo kandidātu redzējumu par darbiem premjera amatā, kā arī gatavību uzņemties Ministru prezidenta pienākumus.

Vēstīts, ka Vējonis 30. decembrī paziņoja, ka, izmantojot visas Satversmē piešķirtās tiesības, uzņemas iniciatīvu Ministru prezidenta amata kandidāta izraudzīšanā. "Es devu iespēju partijām rast jaunas rīcībspējīgas koalīcijas modeli, bet partijas šo iespēju nav izmantojušas," sacīja Vējonis. Prezidents atkārtoti uzsvēra, ka jauno valdību jāveido pašreizējās koalīcijas partijām.

Vējonis ir arī norādījis, ka Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) nevajadzētu uzņemties abus - gan prezidenta, gan Ministru prezidenta amatus, bet pieturēties pie līdzšinējā sadalījuma - "Vienotībai" - premjera, ZZS - prezidenta, bet Nacionālajai apvienībai Saeimas priekšsēdētāja amats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!