Latvijas un pārējo Eiropas Savienības (ES) valstu pilsoņi par nozīmīgākajām ES problēmām uzskata imigrāciju un terorismu, liecina "Eirobarometra 84" aptaujas rezultāti.

Gada laikā samazinājies to pilsoņu īpatsvars, kuri par svarīgākajām problēmām uzskata ekonomisko situāciju un dalībvalstu finanšu stāvokli.

Aicināti nosaukt divas galvenās ES šī brīža problēmas, divas trešdaļas Latvijā aptaujāto cilvēku minēja imigrāciju, bet terorismu nosauca 39%. Visā ES šādas atbildes sniedza attiecīgi 58% un 25% aptaujāto. Jāņem vērā, ka aptaujas veikšanas laiks 2015.gada novembrī sakrita ar terora aktiem Parīzē.

Valsts līmenī par svarīgāko problēmu Latvijas iedzīvotāji savukārt uzskata veselības un sociālās aprūpes sistēmu (31%), kā otro būtiskāko minot bezdarbu (30%). Pārējie eiropieši kā būtiskākās savas valsts problēmas visbiežāk minējuši imigrāciju (36%) un bezdarbu (36%). Latvijā un vairumā citu ES valstu arī sarukusi cilvēku pārliecība, ka lietas valstī un ES virzās pareizā virzienā.

Salīdzinot ar 2015.gada pavasari, Latvijā samazinājusies cilvēku uzticība masu medijiem un vairumam varas institūciju.

Neskatoties uz kritumu, Latvijā ES uzticas 37% pilsoņu, kas ir vairāk nekā vidēji ES (32%).

Līdzīgi kā pirms gada, 65% aptaujāto Latvijas pilsoņu norādījuši, ka jūtas piederīgi ES. Tas ir otrais augstākais rādītājs, atpaliekot vienīgi no Luksemburgas (74%).

"Eirobarometra 84" aptauja Latvijā notika no 2015. gada 7. līdz 16.novembrim, un tās laikā tika aptaujāts 1001 Latvijas pilsonis vecumā no 15 gadiem. Aptauju veica tirgus un sociālo pētījumu kompānija "TNS Latvia". "Eirobarometrs 84" ir divdesmit ceturtā "Eurobarometer Standard" aptauja, kopš Latvija ir kļuvusi par ES dalībvalsti. "Eurobarometer Standard" pētījums tiek veikts divas reizes gadā, un šīs aptaujas gaitā tiek sekots līdzi pilsoņu viedoklim par dažādiem ES un tās dalībvalstīs aktuāliem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!