Foto: LETA

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēmusi grozījumus par izmaiņām trīs likumos, kas paredz, ka partijām vai partiju apvienībām, kuras vēlēsies piedalīties Saeimas vēlēšanās un Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, turpmāk būs jābūt vismaz 500 biedriem, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Grozījumi Eiropas Parlamenta vēlēšanu un Saeimas vēlēšanu likumā paredz, ka partijām vai partijām vai partiju apvienībām, lai piedalītos EP vai Saeimas vēlēšanās, būtu jābūt vismaz 500 biedriem. Tāpat grozījumi abos likumos paredz, ka "politiskās partijas un politisko partiju apvienības biedru skaitu noteic saskaņā ar partiju reģistra iestādei iesniegto jaunāko partijas biedru reģistru, kas partiju reģistra iestādei iesniegts iepriekšējo 12 mēnešu laikā pirms kandidātu saraksta iesniegšanas dienas".

Savukārt grozījumi Politisko partiju likumā nostiprina partijas ierindas biedru tiesības ietekmēt darba kārtību partijas biedru sapulcēs, proti, partijai savos statūtos turpmāk būs jānosaka kārtība, kādā tās biedrs var pieprasīt attiecīga jautājuma iekļaušanu partijas biedru sapulces darba kārtībā.

"Piedāvātais risinājums ir demokrātijai kaitīgs," asi pret likumu grozījumiem iebilda deputāts Ringolds Balodis (NSL). Ja prezidents šos likumus izsludinās, Baloža pārstāvētā partija "No sirds Latvijai" sola vērsties Satversmes tiesā. Viņš uzsvēra, ka šādi tiek ierobežota politiskā konkurence.

Ziņots, ka bijušā Valsts prezidenta Andra Bērziņa 2013. gadā izveidotā ekspertu grupa pārvaldības pilnveidei 2014. gada novembrī pabeidza darbu pie analīzes un priekšlikumiem politisko partiju sistēmas pilnveidošanai.

Ekspertu grupas ziņojumā tika secināts, ka viena no pazīmēm, kas apliecina politiskas partijas spēju pildīt tas funkcijas, ir politiskas partijas biedru skaits.

Līdz šim tika noteikts, ka Latvijā politisko partiju dibinātāju skaits nedrīkst būt mazāks par 200. Ekspertu grupa vērsa uzmanību, ka kaimiņvalstīs – Igaunijā un Lietuvā – politiskas partijas reģistrācija ir iespējamā, ja to dibina attiecīgi vismaz 500 un 2000 biedru.

Latvijas konteksta gan jāņem vērā, ka politiskas partijas dibināšanai un darbībai nepieciešamo dibinātāju skaita palielināšanā varētu apgrūtināt līdz šim veiksmīgi funkcionējošo politisko partiju, kuru mērķis ir līdzdalība tikai vietējo pašvaldību politiskajos procesos, darbību, atzina eksperti. Tāpēc tika secināts, ka tām partijām, kuras vēlas piedalīties Saeimas un Eiropas Parlamenta velēšanas, biedru skaitam ir jābūt vismaz 500.

Ekspertu grupas ziņojumā secināts, ka politisko partiju mainīgums un jaunu politisko partiju dibināšanā īsu laiku pirms velēšanām vedina domāt, ka prasība attiecībā uz politiskas partijas pastāvēšanu noteiktu laiku pirms velēšanām varētu padarīt politisko procesu vieglāk prognozējamu, kā arī garantēt velētajiem iespējas ilgāku laiku pirms velēšanām iepazīt jaundibinātās politiskas partijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!