Foto: Eiropas Parlaments
Eiropas Savienības (ES) majā no 4. marta līdz 3. aprīlim publiskai apskatei pieejama fotoizstāde par sievietēm bēgļu krīzes laikā.

Ar uzsvaru uz šo, nereti neaizsargātāko sabiedrības daļu, atklāta izstāde "Sievietes bēgles un patvēruma meklētājas Eiropas Savienībā". Publiskai apskatei fotoizstāde būs pieejama no 4. marta līdz 3. aprīlim.

Fotogrāfiju autore ir "World Press Photo" balvas laureāte Marija Dorignī, kura pērnā gada beigās un šā gada sākumā dokumentējusi sieviešu bēgļu ceļu no ierašanās ar laivām Grieķijā līdz nonākšanai Vācijā.

Tāpat otrdien Eiropas Parlamenta (EP) deputāti prasīs aizsargāt sievietes bēgles. ES migrācijas un patvēruma politikas reformas pasākumiem ir jāiekļauj arī īpaši noteikumi, lai nodrošinātu patvēruma meklētāju sieviešu, kas bieži ceļo ar maziem bērniem vai citām apgādībā esošām personām, drošību, saka EP deputāti rezolūcijas projektā, par ko balsos otrdien.

Pirms balsojuma EP deputātus otrdien plenārsesijā uzrunās ANO augstais komisārs bēgļu jautājumus Filipo Grandi.

Izvērtējot patvēruma pieteikumus, par pietiekamu iemeslu ES patvēruma pieprasīšanai ir jāuzskata arī dzimumā balstītas individuālās vardarbības gadījumi, kā, piemēram, izvarošana, seksuāla vardarbība, sieviešu ģenitāliju izkropļošana, piespiedu laulības vai vardarbība ģimenē, teikts sagatavotajā rezolūcijas projektā.

EP deputāti norāda, ka patvēruma piešķiršanas procesā ir jāņem vērā sieviešu īpašās vajadzības, piemēram, atsevišķas guļvietas un labierīcības, sievietes intervētājas un tulkotājas, bērna pieskatīšanu intervijas laikā u.c.

No bēgļiem, kas 2016. gadā sasnieguši Grieķiju, aptuveni 55% ir sievietes un bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!