Foto: F64
Daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem būs iespēja izmantot vienpusēju zemes izpirkuma tiesību, paredz Saeimas pirmajā lasījumā atbalstītais likumprojekts.

Par likumprojektu balsoja 83 deputāti.

Kā portālu "Delfi" iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā, risinājumu piespiedu dalītā īpašuma attiecību izbeigšanai un vienota īpašuma izveidošanai likumprojekts paredz iespēju daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem izmantot vienpusēju zemes izpirkuma tiesību. Ja šādu iespēju iedzīvotāji neizmantotu, saglabātos līdzšinējās piespiedu nomas attiecības, neizslēdzot iespēju vienoties par citiem nosacījumiem.

Tāpat, lai daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku kopība varētu uzsākt dalītā īpašuma izbeigšanas procedūru, likumprojekts paredz vienkāršot lēmuma pieņemšanas mehānismu. "Par" būtu jānobalso vairāk nekā pusei no visiem dzīvokļu īpašniekiem. Pēc tam katram dzīvokļa īpašniekam jāveic savas izpirkuma cenas daļas samaksa, kas atkarīga no zemes kadastrālās vērtības, izpērkamās zemes platības, dzīvojamās mājas lieluma un konkrētā dzīvokļa platības.

Pēc Tieslietu ministrijas (TM) aplēsēm plānotā projekta īstenošana valstij varētu izmaksāt apmēram 14 miljonus eiro.

Tāpat TM sniegtā informācija liecina, ka piespiedu dalītā īpašuma attiecībās patlaban ir 3677 daudzdzīvokļu mājas ar teju 111 000 dzīvokļu. Šīs mājas atrodas uz 7354 citām personām piederošiem zemes gabaliem. Saskaņā ar Valsts zemes dienesta datiem minēto 7354 zemes vienību kadastrālā vērtība varētu būt no 130 000 000 līdz 180 000 000 eiro.

Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka no visām daudzdzīvokļu mājām, kas atrodas uz citai personai piederošas zemes, aptuveni 30% māju atrodas Rīgā, daudz šādu māju ir arī Jūrmalā, Daugavpilī, Jelgavā un Ogrē. Šādas mājas pamatā atrodas lielajos daudzdzīvokļu māju kvartālos.

Kā priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam noteikts šī gada 7. oktobris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!