Foto: LETA
Pašreizējā redakcijā Saeimā izskatāmie grozījumi Krimināllikumā apdraud mediju iespējas nesodīti ziņot par sabiedrībai nozīmīgiem jautājumiem, tie nonāk pretrunā ar žurnālistu pienākumiem aizsargāt informācijas avota noslēpumu, kā arī nepasargā trauksmes cēlājus, uzskata Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA).

Kā aģentūru LETA informēja LŽA valdes priekšsēdētāja Sanita Jemberga, asociācijai ir nopietnas bažas par grozījumiem Krimināllikuma 95.1 pantā, kas paredz kriminālatbildību par valsts noslēpuma nelikumīgu iegūšanu, un to ietekmi uz mediju iespējām brīvi pildīt savus pienākumus.

"Neraugoties uz vairākkārt publiski paustajām bažām, LŽA nebija uzaicināta savu viedokli izklāstīt Saeimas Juridiskās komisijas sēdē. Tāpat mums nav bijis iespēju strīdīgo normu, kura tiešā veidā attiecas uz žurnālistu darbu, preses brīvību un sabiedrības interešu aizsardzību, apspriest Tieslietu ministrijas vadītajā darba grupā," norāda Jemberga.

Lai nekavētu pārējo grozījumu pieņemšanu un ņemot vērā, ka likumprojektam ir piešķirta steidzamība, LŽA aicina izslēgt 95.1 pantu no likumprojekta pašreizējās redakcijas un šo ideju virzīt tikai tad, kad tā ir pienācīgi izdiskutēta ar žurnālistu profesionālajām organizācijām.

Jau vēstīts, ka Saeimas Juridiskā komisija šodien turpinās skatīt pretrunīgi vērtēto Krimināllikuma grozījumus, tajā skaitā normu, ka tiks kriminalizēta valsts noslēpuma nelikumīga tieša iegūšana, kas nebūs veikta spiegošanas nolūkā.

Minētā norma raisījusi bažas par tās iespējamo izmantošanu pret žurnālistiem vai trauksmes cēlājiem un 19.aprīļa komisijas sēdē raisīja karstas diskusijas. Par attiecīgo nodarījumu paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!