Foto: Publicitātes attēli
Pēdējā laikā cilvēktirdzniecībā parādījusies jauna tendence – pusaudžu vervēšana braukšanai uz arābu zemēm – Sīriju un Saūda Arābiju, otrdien žurnālistiem stāstīja biedrības "Patvērums "Drošā māja"" valdes priekšsēdētāja Sandra Zalcmane.

Viņa sacīja, ka šis cilvēktirdzniecības paveids skar gan zēnus, gan meitenes. Zalcmane neizslēdza, ka šādā veidā varētu tikt vervēti cilvēki terorismam un kaujinieku seksuālai ekspluatācijai.

Zalcmane stāstīja par gadījumu, kas atklāts pērnā gada decembrī. Tajā starp meiteni Latvijā un sievieti Saūda Arābijā sarakste ilgst jau piecus gadus, un Latvijā dzīvojošā meitene vecākiem uzstājusi, ka pēc pilngadības sasniegšanas viņa dosies uz Saūda Arābiju. Tur dzīvojošā sieviete viņai arī piedāvājusi sākotnēji satikties un iepazīties Vācijā, mātes klātbūtnē, taču meitenes māte nav tam piekritusi.

Tāpat biedrības valdes priekšsēdētāja ieskicēja gadījumu, kur Latvijā mītošā pusaudža sarunu biedrs stāstījis, ka viņš griež vēnas, un jaunietis sācis rīkoties tāpat. Šajā situācijā iejaukušies vecāki.

Zalcmane norādīja, ka šajos gadījumos pusaudži pārtraukuši iet uz skolu un vēlas doties uz arābu valstīm. Situāciju risināšanā iesasitīti gan psihologi, gan Valsts policija, gan arī Drošības policija.

Biedrības vadītāja norādīja, ka jauniešiem, kas sāk sarakstes ar pilnīgi svešiem cilvēkiem, dzīvē nereti ir maz draugu, turklāt reizēm arī komunikācija ar vecākiem nav pietiekama. "Cilvēki otrā galā stāsta par iespējām iepazīt citas kultūras, valstis, reliģijas, un runā par to, kā bērnam trūkst," sacīja Zalcmane.

Viņa arī norādīja, ka biedrībai trūkst resursu, lai bērnus no šādiem gadījumiem pasargātu, tālab arī vecākiem ir nepieciešams iesaistīties un runāt ar bērniem par drošu interneta lietošanu. Taču, ja bērns ir internetā sācis tādu komunikāciju, kas vecākos raisa bažas, palīdzība jāmeklē pēc iespējas ātrāk.

Zvanot uz diennakts Uzticības tālruni cilvēku tirdzniecības mazināšanai (+371) 28612120, ikviens var saņemt informāciju par nepieciešamo rīcību konkrētajā situācijā un izmantot to kā vienu no resursiem, ja ir nepieciešama palīdzība cilvēku tirdzniecības gadījumos Latvijā vai ārvalstīs, norāda biedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!