Foto: LETA

Vēl nav pieņemti visi lēmumi par plānoto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieku rotāciju, un tas notiks šonedēļ vai nākamās nedēļas sākumā, žurnālistiem ceturtdien pavēstīja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

"Šobrīd mēs saliekam visus punktus uz "i". Tā nav tikai Valsts ieņēmuma dienesta kompetence, notiek sarunas gan ar finanšu ministri, gan premjeru," pauda Pētersone, piebilstot, ka drīzumā tiks pieņemti visi lēmumu par VID darbinieku rotācijas procesu.

Tāpat Pētersone vērsa uzmanību, ka darbinieku rotācija nebūs domāta tam, lai tiktu vaļā no kādiem konkrētiem darbiniekiem: "Tas ir pilnīgs absurds, mēs nerunājam par rotēšanu ārpus VID, lai mēs atbrīvotos no kaut kādiem darbiniekiem."

Rotācija kalpos par iespēju darbiniekiem apmainīties ar līdzšinējo pieredzi, tāpat tā kalpos papildus instrumentu, lai minimizētu koruptīvos un prognozējamos nākotnes riskus dienestā, skaidroja VID ģenerāldirektore.

Pētersone uzsvēra, ja VID ir konstatējis, ka kāds no darbiniekiem ir veicis neatļautas darbības, tad "no Valsts ieņēmuma dienesta puses ir rīcība un arī turpmāk būs rīcība". "Vai tā ir rotācija uz āru vai dienesta iekšienē, mēs nerunājam par darbiniekiem, kas ir pārkāpuši kaut ko," uzsvēra VID ģenerāldirektore.

Pirmkārt, ja ir identificēts kaut kāds gadījums vai tā ir korupcija vai amatu noziegums, vienmēr no VID puses ir rīcība un turpmāk būs rīcība. Tiesiskā ceļā ir iegūti pierādījumi, ir disciplinārlieta, atsevišķos gadījumos kriminālprocess.

Viņa vērsa uzmanību, ka VID ar likumu ir izveidota Finanšu policijas pārvaldes Iekšējās drošības daļa, kas, kā salīdzināja Pētersone, ir dienesta "mazais KNAB". Šī VID daļa nodarbojas lai identificētu, minimizētu un pierādītu koruptīvos darījumus VID darbinieku vidē. Tādā gadījumā, ja ir aizdomas par dienesta darbinieka darbībām, tad Iekšējās drošības daļas darbinieku to pārbauda.

Kā liecina VID apkopotā statistika, šī gada pirmajos trīs mēnešos četriem VID darbiniekiem izteikta piezīme, pieciem rājiens, vienam mēnešalgas samazināšana, divi tikuši pazemināti amatā, savukārt 12 atbrīvoti no amata.

Savukārt pret diviem VID darbiniekiem uzsāktas krimināllietas, viens nodots kriminālvajāšanas uzsākšanai un sešām VID amatpersonām piešķirts aizdomās turētā statuss.

Vēstīts, ka Pētersone finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai iesniedza Finanšu policijas un VID atbildīgo amatpersonu novērtējumu un priekšlikumus, kā atbrīvot no darba dienestā darbiniekus, pār kuriem krīt šaubu ēna un ir aizdomas par negodprātīgu rīcību.

Finanšu ministre uzdeva Pētersonei līdz 1. maijam nodrošināt, lai tie darbinieki, uz kuriem kritusi nopietna aizdomu ēna, vairs nestrādātu VID struktūrās.

Reizniece-Ozola arī uzdeva veikt visu svarīgāko VID struktūrvienību vadītāju un viņu vietnieku rotāciju. Turpmāk šāds rotācijas mehānisms VID struktūrās būs regulārs, un ik pa pieciem gadiem būs jānodrošina vadītāju rotācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!