Foto: Saeimas administrācija
Rīgā, Mazajā ģildē, 9. maijā notika Eiropas dienai veltīta pieņemšana, ko organizēja Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Klātesošos uzrunāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), kura uzsvēra – Eiropas Savienība ir galvenais bastions, kas mūs sargā.

Svinīgajā pieņemšanā klāt bija arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un citas valsts amatpersonas.

"Svinēt Eiropas dienu – 9.maiju – mums tas nozīmē svinēt mieru! Tā nav triumfu diena pār kādu. Tā ir diena ar skatu nākotnē," sacīja Ināra Mūrniece.

Atskatoties uz mūsu valsts atgriešanos Eiropas valstu saimē, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Eiropa jau gadu desmitiem ir "miera projekts", un īpaši svarīgi tas bija laikā, kad Latvija, nošķirta aiz dzelzs priekškara, tiecās atgriezties savā dabiskajā vidē, atgriezties Eiropā.

"Eiropas Savienība ir galvenais bastions, kas mūs sargā, lai te – Eiropā - nebūtu kara. Tieši integrācija ir likusi Eiropas valstu līderiem sadarboties, kā teicis viens no Eiropas Savienības dibinātājiem Žans Monē – cīnīties pie sarunu galda, nevis cīnīties karalaukā."

Savā uzrunā Saeimas priekšsēdētāja kā "miera un stabilitātes" lietu minēja arī kopīgās valūtas ieviešanu, bet kā Eiropas "miera projektu" – Eiropas Savienības paplašināšanos, kas cilvēkiem Latvijā bija kā cerība, kā solījums uz mieru un drošību.

"Eiropa cenšas vairot un pat "eksportēt" mieru. Eiropas Savienība 2012. gadā saņēma Nobela Miera prēmiju. Taču atskan bažas – vai Eiropa nesāk "importēt" nestabilitāti? Daudzi sauc, ka ar Eiropu jau pietiek, ka no tās ir jāatsakās. Šajā situācijā mums ir nepieciešams liels iekšējais spēks, lai ietu uz priekšu, lai nosargātu to, kas ir iegūts – mieru un demokrātiju, četras Eiropas Savienības dotās brīvības," pauda I.Mūrniece, uzsverot, ka mūsu eiropeiskā spēka avots ir solidaritāte, vienotība un tolerance un to ir svarīgi saskatīt un likt lietā".

Uzrunājot klātesošos, Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka Latvijā, atzīmējot Eiropas dienu, jau otro gadu tiek rīkoti arī atvērto durvju pasākumi un ka šogad durvis atver ne vien Eiropas Savienības dalībvalstu, bet arī kandidātvalstu un Austrumu partnerības valstu pārstāvniecības. Izsakot pateicību Eiropas mājai un Ārlietu ministrijai par iniciatīvas uzturēšanu, Mūrniece vēlēja šai iniciatīvai kļūt par 9. maija tradīciju Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!