Foto: LETA
Deputāti trešdien pirms otrā lasījuma pabeidza diskusijas par likumprojektu, ar kuru plānots noteikt kārtību, kādā tiek izvietoti priekšvēlēšanu aģitācijas materiāli, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Deputāti ar plašu reklāmas nozares pārstāvju klātbūtni turpināja diskusijas par likumprojektu, ar kuru plānots noteikt kārtību, kādā tiek izvietoti priekšvēlēšanu aģitācijas materiāli publiskās lietošanas ārtelpā vai vietās, kas vērstas pret publiskās lietošanas ārtelpu.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā skatītais likumprojekts paredz, ka visā valstī būs vienoti, valsts noteikti ierobežojumi priekšvēlēšanu aģitācijas veikšanai, līdz ar to visi politiskie spēki būs līdzīgā situācijā.

Pašvaldības būs tiesīgas noteikt tikai ierobežojumus reklāmas izmēram, veidam, gaismas un skaņas efektiem, taču nebūs tiesīgas noteikt vietas, kurās aizliegta atsevišķu preču, preču grupu vai pakalpojumu reklāmas izplatīšana, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Likumprojekts paredz šāda ierobežojuma noteikšana priekšvēlēšanu materiālu izvietošanai pie baznīcām un lūgšanu namiem, valsts un pašvaldību iestāžu ēkām, autoostu, dzelzceļa staciju, lidostu un pasažieru ostu ēkām, valsts nozīmes arhitektūras un mākslas pieminekļiem.

Likumprojektā arī rosināts aizliegt izvietot priekšvēlēšanu reklāmas tuvāk par desmit metriem no šiem objektiem.

Lai gan sākotnēji tika plānots, ka varētu ierobežot priekšvēlēšanu materiāla izvietošanu pie ārstniecības iestāžu, izglītības iestāžu, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju ēkām, tomēr komisija neatbalstīja šādus priekšlikumu.

Tāpat komisija neatbalstīja priekšlikumu, kas liegtu izvietot priekšvēlēšanu materiālus sabiedriskajos transportlīdzekļos, sabiedriskā transporta pieturvietās un taksometros.

Deputāts Viktors Valainis (V) skaidroja, ka šāda priekšlikuma atbalstīšana tikai nostiprinās pašvaldībās pie varas esošo cilvēku mandātus. Priekšlikumi neļaus jauniem cilvēkiem nonākt pašvaldībās. Kritisku viedokli pauda arī Ainārs Mežulis (ZZS), viņaprāt, tas tikai liks kampaņu organizētājiem meklēt aplinkus ceļus, kā apiet likumu. Arī Romāns Mežeckis (NSL) pauda, ka ar virkni ierobežojumu tiks nodrošināts tikai pretējs efekts.

Mežeckis (NSL) arī skaidroja, ka Latvijā ir vieni no drakoniskākajiem priekšvēlēšanu aģitācijas likumiem. Tikmēr Mežulis ironiski norādīja, ka drīzāk būtu jāuzskaita, kur drīkstēs izvietot priekšvēlēšanu materiālus, nevis, kur nedrīkstēs, jo tādu sarakstu būtu vieglāk izveidot.

Savukārt deputāts Ritvars Jansons (NA) atbalstīja priekšlikumu aizliegt izvietot priekšvēlēšanu materiālus sabiedriskajos transportlīdzekļos, sabiedriskā transporta pieturvietās un taksmoetros, jo šobrīd pastāv risks, ka aģitācijas materiālos pieturvietās var tikt pārstāvēta tikai viena partija.

Likumprojektu izstrādāja Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija (VARAM). To pirmajā lasījumā Saeima atbalstīja pērnā gada oktobrī.

Plānots, ka Saeima grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā otrajā lasījumā skatīs 16. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!