Foto: F64

Saeimas lēmums iekasēt no viņiem vēl 5000 eiro ir viņus saliedējis - nodibināta sabiedriskā organizācija "Jaunie latvieši", kuras mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ar cilvēkiem, kas saņēmuši termiņuzturēšanās atļaujas. Viņi paši savukārt ar organizācijas palīdzību cer apgūt latviešu valodu, iepazīties ar kultūru un būt noderīgi Latvijai, svētdien vēstī raidījums "Nekā Personīga".

Nelielais attālums līdz mājām, krievu valoda un daudz labāka tiesību un sociālā vide ir galvenie iemesli, kāpēc tūkstošiem Krievijas krievu kopš 2010.gada ir izvēlējušies iepirkt te īpašumus un saņemt termiņuzturēšanās atļaujas (TUA).

Organizācijā "Jaunie latvieši" apvienojušies termiņuzturēšanās atļauju ieguvēji no Krievijas, kas ir sašutuši par Saeimas lēmumu likt maksāt 5000 eiro par atļaujas pagarināšanu. Kopiena ir apjautusi, ka latviešiem nav informācijas par viņiem. To viņi vēlas labot.

Raidījums vēstī par Annu un Denisu, kas ir maskavieši. Annai ir fiziķes izglītība, bet viņa strādā viņa par programmētāju. Deniss ir beidzis scenāristus Krievijas Kino Institūtā. Dzīvokli rindu mājā Carnikavā abi nopirkuši 2013. gadā.

Viņiem ir arī dzīvoklis Maskavā, jo lielāko daļu laika viņi pavada Krievijā. Tur skolā iet viņu deviņus gadus vecais dēls Griša. Tieši Grišas izglītība attur ģimeni pilnībā pārvākties uz dzīvi Latvijā. Vecāki vēlas, lai viņš labi iemācās latviešu valodu un pēc pāris gadiem jau mēģinātu stāties skolā Rīgā. Viņam esot talants matemātikā. Taču ar valodas mācīšanos pagaidām nevedas, skaidro raidījums.

Gada vai divu laikā viņi vēlas iekārtoties uz palikšanu. Par politiku abi nevēlas runāt, jo joprojām ir saistīti ar Krieviju. To, ka Latvijā daudzi jūsmo par Krieviju, viņi uzskata par propagandas nopelniem, skaidro raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!