Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien sāka skatīt Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos.

Iniciatīvas autore Sandra Minakovska lūdza Saeimu rast risinājumu, lai no 1. septembra valsts piešķirtu dotāciju pašvaldībām bezmaksas ēdināšanas nodrošināšanai Latvijas bērnudārzos.

Kā skaidroja iniciatīvas autore, nepieciešamais finansējums piešķirams pakāpeniski, sākotnēji ar bezmaksas ēdināšanu nodrošinot jaunākos bērnus un bērnus no daudzbērnu ģimenēm. Minakovska vērsa deputātu uzmanību uz to, ka ir trīs bērnu māte un zina, cik lielas izmaksas nepieciešamas, lai visiem bērniem nodrošinātu ēdināšanu bērnudārzā.

Viņas ieskatā, četru gadu laikā bezmaksas ēdināšana būtu jānodrošina visiem pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem. Pašlaik skolā tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana pirmajām četrām klasēm, bet bērnudārzā tas nav pieejams, uzsvēra Minakovska.

Vienlaikus izskanēja piedāvājums iesākumā bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos nodrošināt daudzbērnu ģimeņu bērniem. Komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) gan vērsa uzmanību, ka šāda priekšlikuma atbalstīšana varētu izsaukt vecāku neapmierinātību un vēršanos tiesā.

Vienlaikus deputāts Gunārs Kūtris (NSL) interesējās, ko darīt ar bērniem, kuri iet privātajā bērnudārzā vai neapmeklē to vispār, un vai arī šādos gadījumos būtu jāsedz ēdināšanas izmaksas. Deputāta jautājums vedināja deputātus uz diskusijām, vai privātais bērnudārzs mūsdienās ir luksusa prece vai nav. Deputāte Inga Bite (LRA) pauda, ka mūsdienās tā vairs nav luksusa prece un vecākiem ir tiesības izvēlēties, kur bērni iegūs pirmsskolas izglītību. Viņas ieskatā, nauda par ēdināšanu, ja bērns neapmeklē bērnudārzu, būtu jāseko arī "uz mājām".

Ņemot vērā bērnu skaitu, kuri apmeklē bērnudārzu, un ēdināšanas izmaksas mēnesī, bezmaksas ēdināšanas nodrošināšana varētu izmaksāt virs trim miljoniem eiro mēnesī no valsts budžeta.

"Nepieciešamos līdzekļus valsts budžetā iespējams rast, piemēram, palielinot nodokļu slogu tabakas izstrādājumiem, alkoholam un azartspēlēm. Ilgtermiņā valsts budžets gūtu papildus ienākumus arī no ekonomiski aktīviem vecākiem, kuriem būtu iespēja atgriezties darba tirgū," savā iesniegumā komisijai norādījusi iniciatīvas autore.

Turklāt jau pašlaik daļā pašvaldību tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana bērnudārzos. "Tas ģimenes ar bērniem daļā novadu nostāda būtiski labākā stāvoklī un tādējādi palielina nevienlīdzību starp dažādos reģionos dzīvojošām ģimenēm. Bērns ir pelnījis līdzvērtīgu atbalstu neatkarīgi no pašvaldības, kurā dzīvo," teikts iesniegumā.

Iniciatīvas autore pieļāva, ka šāds atbalsts pamudinātu bērnu vecākus ātrāk atgriezties darba tirgū.

Lai gan Minakovska iniciatīvā norādījusi, ka bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos būtu jāievieš no ša gada septembra, Orlovs skaidroja, ka praktiski tas nav iespējams. Komisijas priekšsēdētājs pauda, ka pāris mēnešu laikā tiks sagatavots lēmumprojekts par iniciatīvu.

No 2015. gada 30. aprīļa līdz šā gada 3. jūnijam iniciatīvu portālā "manabalss.lv" parakstīja 10 515 Latvijas pilsoņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!