Foto: F64

Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) oficiāli saņēmusi Krievijas piedāvājumu rīkot konsultācijas par drošības veicināšanu Baltijas jūras reģionā, apliecināja AM preses pārstāvis Kaspars Galkins.

Šobrīd ministrijā notiek piedāvājuma izvērtēšana, taču abu valstu ekspertu tiešas konsultācijas šobrīd nav sāktas. AM gan nekomentēja, vai tā kopumā atbalsta šādu iniciatīvu.

Krievijas laikraksts "Izvestija" piektdien ziņoja, ka Krievijas iniciatīva par drošības paaugstināšanu Baltijas jūras reģionā, kas izteikta Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm, paredz, ka militārajām lidmašīnām būtu jālido ar ieslēgtiem transponderiem un par lidojuma maršrutu būtu jāinformē kaimiņvalstis.

Informēts avots avīzei teicis, ka Krievija ierosina informēt kaimiņus par lidojumu maršrutiem un plānotajām mācībām, kā arī obligāti ieslēgt transponderus, kas pārraida informāciju par gaisā esošo lidaparātu valstisko piederību.

Latvijas Ārlietu ministrija apliecinājusi, ka pēc ierosinājumu izvērtēšanas Krievijas pusei tiks sniegta atbilde, norādīja ministrijā, piebilstot, ka Latvija iestājas par drošību un caurskatāmību Baltijas jūras reģionā, uzsverot, ka visām reģiona valstīm ir jārīkojas atbildīgi.

Kopš Krievijas agresīvās rīcības Ukrainā NATO un Krievijas praktiskā sadarbība ir pārtraukta, saglabājot NATO un Krievijas politiskā dialoga iespējas.

Šā gada 13. jūlijā notika NATO-Krievijas padomes sanāksme vēstnieku līmenī, kuras laikā tika apspriesta situācija Ukrainā, tai skaitā Minskas vienošanās pilnīga izpilde, caurskatāmība un risku mazināšana militārajās aktivitātēs un drošības situācija Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!