Valsts vides dienesta vadītājas Ingas Koļegovas apstiprināšanai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājas amatā otrdien valdībā varētu būt balsu pārsvars, ja ministri izšķirsies par balsojumu.

Valdības sēdē otrdien nepiedalīsies trīs ministri. Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) ir komandējumā Brazīlijā, bet atvaļinājumā ir ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) un kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK). Līdz ar to katrai no koalīcijas partijām trūkst viena ministra.

Neskatoties uz ministru trūkumu, Koļegovu atbalstošajām koalīcijas partijām – Zaļo un zemnieku savienībai un "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK – ir balsu pārsvars, un oponenti "Vienotība" ir mazākumā. Vēl gan nav zināms, kā balsos bezpartejiskā veselības ministre Anda Čakša.

Kā ziņots, pirmdien pēc tikšanās ar Koļegovu partijas "Vienotība" vadītājs Andris Piebalgs atzina, ka "Vienotības" lēmums ir Koļegovu neatbalstīt. Koļegovas kandidatūru VID vadītāja amatā atbalsta Zaļo un zemnieku savienība, arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK aicinās savus ministrus atbalstīt Koļegovu ar nosacījumu, ka pēc gada būtu jāizvērtē viņas paveiktais.

Paužot nožēlu par "Vienotības" rīcību, Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) nav atteicies no šī jautājuma izskatīšanas šodienas valdības sēdē.

Iepriekšējā VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone jūnija beigās atstāja amatu. Uz VID ģenerāldirektora amatu tika izsludināts konkurss, kas noslēdzās bez rezultātiem. No četriem amata pretendentiem, kas tika virzīti konkursa otrajai kārtai, neviens netika atzīts par piemērotu, tāpēc tika nolemts VID jauno vadītāju meklēt valsts pārvaldē bez konkursa. Līdz šim uzrunātas vairākas amatpersonas, tostarp Koļegova, Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš un Patērētāju tiesību aizsardzības centra vadītāja Baiba Vītoliņa, taču pēdējie divi atteicās pretendēt uz attiecīgo amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!