Foto: Shutterstock

Aizvadītajā diennaktī mediķi devušies izsaukumā trīs gadījumos, kad vīrieši aizrijušies ar ēdienu, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Viņa pastāstīja, ka 52 gadus vecs vīrietis Latgalē aizrijās ar gaļu. Notikuma vietā tika piesaistīti mediķi, kuriem izdevies elpceļus atbrīvot no gaļas gabala.

Savukārt Rīgas reģionā 85 gadus vecs vīrietis pēkšņi saļimis. Klātesošie nav sapratuši, kas noticis, un, tikai ierodoties mediķiem, konstatēta aizrīšanās. Pēc elpceļu atbrīvošanas no gaļas gabala, vīrietim atjaunojusies elpošana, stāvoklis stabilizējies un vīrietis nogādāts slimnīcā.

Tāpat 79 gadus vecs vīrietis Rīgas reģionā pēkšņi aizrijies ar ēdienu sabiedriskā vietā. Kamēr mediķi bija ceļā, klātesošie pa telefonu saņēma ieteikumus, kā rīkoties un tiem izdevās ēdienu izsist, atbrīvojot elpceļus. Vīrieša stāvoklis stabilizējās, un mediķi turpināja sniegt palīdzību. Pēc tam vīrietis nogādāts slimnīcā.

Vītola atgādināja, ka aizrīšanās gadījumā ļoti būtiski ir operatīvi sākt sniegt palīdzību, jo dažu minūšu laikā cilvēkam draud nosmakšana. Zvanot uz 113, smagās situācijās mediķi pa telefonu dod padomus, kā apkārtējiem rīkoties.

Kopumā aizvadītajā diennaktī NMPD saņēmis 1211 izsaukumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!