Foto: DELFI Aculiecinieks
Daugavas kreisā krasta nožogojumu Rīgā no Akmens līdz Dzelzceļa tiltam joprojām rotā padomju simbolika – sirpis un āmurs. Garāmgājēji nereti satraucas, vai šāda simbolika ir atļauta. Policijā norāda, ka vispārīga ierobežojuma lietot PSRS simboliku nav.

"Esmu neizpratnē. Cik man zināms, PSRS simboli publiskās vietās ir aizliegti? Dīvaini," par novēroto teic lasītājs.

Valsts policijā skaidro, ka no likuma viedokļa pārkāpumu nav. Ierobežojumi attiecībā uz PSRS un nacistiskās Vācijas simbolikas izmantošanu attiecas tikai uz publiskiem izklaides un svētku pasākumiem, kā arī sapulcēm, gājieniem un piketiem. Publiskos pasākumos PSRS un nacistiskās Vācijas karogus, ģērboņus, himnas un svastiku, SS zīmes, sirpi un āmuru, kā arī piecstaru zvaigzni liegts izmantot pat stilizētā veidā. Izņēmums attiecas uz piecstaru zvaigzni gadījumos, kad to izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu vai izdarīto noziedzīgo nodarījumu attaisnošanu.

Savukārt sapulču, gājienu un piketu laikā bijušās PSRS, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku ir pilnībā aizliegts izmantot.

"Ārpus minētajiem pasākumiem šādas simbolikas lietošana nav ne ierobežota, ne aizliegta. Turklāt šajā gadījumā pat ir runa nevis par simbolikas izmantošanu, bet būvniecības elementu, tilta nožogojumu, kas vēsturiski joprojām saglabājies konkrētajā vietā," norāda VP pārstāvis Dairis Anučins.

Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dimante teic, ka diskusijas par padomju simboliku nožogojumā sabiedrībā uzvirmo ik pa laikam. Tomēr demontēt un pārbūvēt nožogojumu ir sarežģīti. "Lai nomainītu pašreizējo nožogojumu, ir nepieciešams izstrādāt tehnisko būvprojektu, jāuzstāda pilnīgi jauns nožogojums, jāpārplāno un jāatjauno betona konstrukcijas, kas nožogojumu balsta," norāda Dimante. Viņa piebilst, ka nule noslēdzies metu konkurss Mūkusalas krasta promenādes pārbūvei, kuras ietvaros plānots arī nomainīt pašreizējo nožogojumu gar Daugavu. Pārbūve plānota līdz 2018. gadam.

"Delfi" aculiecinieki jau iepriekš vēstījuši par padomju simboliku publiskajā telpā Rīgā, tostarp gan Mūkusalas krasta promenādē, gan arī Brīvības ielas 318 nama fasādes dekoros, kur arī bija skatāms sirpis un āmurs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!