Foto: LETA
Lai gan mēs domājam, ka šovs ir beidzies, bet šovs tikai sākas, vērtējot republikāņu kandidāta Donalda Trampa iespējamo uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

Trampa priekšrocība ir tā, ka viņš ir trāpījis to stīgu, kas nav raksturīga tikai ASV, bet kas parādās kā tendence Rietumu demokrātijās, kas ir sasniegušas zināmu labklājības līmeni, tagad sāk buksēt un stagnēt. Tas ir vienlaikus viņa spēks un viņa vājums, izteicās Sprūds.

Varbūt nemainīsies ASV politika kā vektors uz Eiropas pusi, taču šeit Trampam būs jāparāda, ka viņš tomēr saprot starptautiskās lietas. Mēs jau esam redzējuši pēdējās dienās akcentu maiņu, kad viņš teica, ka Klintone ir pārāk vāja, lai turētos līdzi Putinam, ka tieši viņš ir tas, kurš ir spējīgs mijiedarboties ar Krieviju, sacīja Sprūds.

Viņa skatījumā Latvijai piesardzībai ir vieta Trampa uzvaras gadījumā, jo, diemžēl starptautiskajās attiecībās nekas nav akmenī iekalts "diemžēl tas jāsaka arī priekš mums, mēs jau šādu negatīvu pieredzi esam piedzīvojuši".

Sprūds aicināja būt piesardzīgiem, vēl jo vairāk tāpēc, ka Trampa padomnieks ir izteicies, kas tā Igaunija tāda ir, tā ir Pēterburgas piepilsēta. Viņš arī atzīmēja, ka nevajadzētu pārspīlēt, jo amerikāņi ir pārāk daudz investējuši NATO, un viņi varētu daudz zaudēt, ja viņi atteiktos no teritorijām, kas tiek uzskatītas par viņu ietekmes zonu.

Jau vēstīts, ka ASV notiek prezidenta vēlēšanas, kurās par Baltā nama saimnieka krēslu cīnās Demokrātiskās partijas kandidāte Hilarija Klintone un Republikāniskās partijas kandidāts Donalds Tramps. Vēlēšanu rezultātus ar nepacietību gaida visā pasaulē, bet svarīgājām vēlēšanām iespējams līdzi sekot portāla "Delfi" teksta tiešraidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!