Foto: LETA
Igaunijas ieņēmumu dienestā tuvojas noslēgumam izmeklēšana vērienīgā nodokļu izkrāpšanas lietā darījumos ar zeltu. Viens no shēmas atzariem stiepjas arī uz Latviju – aizdomās tiek turēts Latvijā pazīstamais miljonārs Jevgēņijs Gombergs, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Raidījumā atgādina, ka 2012. gada sākumā Igaunija ieviesa reverso PVN darījumos ar zelta lūžņiem. To kaimiņvalsts bija spiesta darīt, jo pēc nodokļu krāpšanas ierobežošanas naftas biznesā, krāpnieki pārmetušies uz dārgmetāliem.

Viena no izplatītākajām krāpšanas shēmām esot šāda: Persona x pavisam legāli nopērk investīciju zeltu, ko ar PVN neapliek, jo 99 proves zelts ir naudas ekvivalents. Spožos zelta stieņus kaut kur garāžā pārkausē par zemākas proves zeltu. Par darījumiem ar tādu dārgmetālu PVN jau ir jāmaksā. Zeltu pārdod kādai firmai, tā nākamai, tā vēl tālāk, katrā darījumā pievienojot PVN. Ķēdes pēdējā firma parasti izskatās pavisam normāla, tai ir apgrozījums, birojs un darbinieki. Tā zeltu eksportē uz legāli strādājošu rūpnīcu, piemēram Apvienotajā Karalistē.

Galvenais šajā ķēdē esot ātrums – kamēr sākumposmi valstij PVN vēl nav samaksājuši, pēdējā firma to jau ir atprasījusi. Valsts to samaksā, bet ķēdes sākums izirst un pazūd.

Pēdējās firmas noziedzīgo nodomu izkrāpt PVN ir grūti pierādīt, jo shēmas dalībnieki iegulda lielus līdzekļus, lai viss izskatītos legāli.

Lai iegūtu zelta izcelsmi apliecinošus dokumentus, krāpnieki zeltu nes uz valsts proves biroju. Lai neizskatītos neticami, lūžņu zeltam pievieno arī no privātpersonām iepirktas zeltlietas. Zelta eksportēšanu ķēdes galā organizē ar vērienu - izmanto apsardzes firmas, kas zeltu pavada uz rūpnīcu.

TV3 vēsta, ka Igaunijas nodokļu iekasētāji tomēr uzsākuši sarežģītās lietas izmeklēt – viņu uzmanības lokā nonākusi firma "Unico Gold". Tās meitas kompānija darbojas arī Latvijā.

Igaunijā "Unico Gold" zeltu pārdevis firmai "Deoro", kuras amatpersona ir Latvijas pilsonis Jevgēņijs Gombergs. Gomberga vadītajam uzņēmumam arestēti aptuveni 2 miljoni eiro un aprēķināts 700 tūkstošu eiro uzrēķins.

Gombergs, kā skaidro raidījumā, Latvijā ir pazīstams kā īpašumu magnāts. Viņam pieder daudz vērtīgu namu un zemes gabalu Rīgā un Jūrmalā. Sabiedrības uzmanību viņš izpelnījās no 90.gadu beigām ar Krievijas impērijas pieminekļu atjaunošanu. Bronzā izlēja Pētera I pieminekli, kas kādreiz atradās Brīvības pieminekļa vietā, uzstādīja karavadoņa Barklaja de Tolli pieminekli iepretim valdībai. Viņa izloloto pieminekli bijušajam Rīgas mēram Dzordžam Armitstedam 2006. gadā atklāja Anglijas karaliene Elizabete II.

Latvijā ar zelta tirdzniecību nodarbojas Jevgēņijam Gombergam piederošā firma B221. Tās darbība Latvijā sakrīt ar "Deoro" darbību Igaunijā – abas iepirka zeltu no "Unico Gold" un tālāk eskportēja uz BASF rūpnīcu Apvienotajā Karalistē. Abas prasījušas PVN atmaksu no valsts, abos gadījumos ķedēs sākumā esošās firmas PVN valstij nesamaksāja.

Ja Igaunijā ieņēmumu dienests sāka izmeklēšanu un PVN firma nesaņēma, tad Latvijā Gombergam veicās labāk.

Gombergs raidījumā stāsta, ka visi darījumi ir bijuši likumīgi.

Eksportējamie zelta lūžņi pirkti no viņaprāt uzticamas kompānijas. No kurienes tā zeltu dabūjusi, viņam neesot iespēju pārliecināties, jo tā esot ieņēmumu dienesta atbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!