Foto: DELFI Aculiecinieks
Pirmās adventes, 27. novembra, vakars vairākiem Skolas ielas 13 nama dzīvokļu iemītniekiem Salaspilī izvērtās nelāgi, jo elektroenerģijas padeves traucējumu dēļ nodega daži sadzīves tehnikas priekšmeti, kā arī bērnistabā uzsprāga lampa, portālam "Delfi" raksta Jānis.

Jānis stāsta, ka apmēram ap pulksten 20 vienas Skolas ielas 13 mājas kāpņutelpas dzīvokļos elektrība sāka raustīties, kļuva blāvāka. Televizorus iedzīvotāji nespēja izslēgt, bet vienā no dzīvokļiem bērnistabā uzsprāga lampa, nodega mikroviļņu krāsns un mūzikas centrs. Savukārt vēl kādā citā dzīvoklī aizdegās televizors.

"Ieradās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) divas ekipāžas, kā arī pašvaldības policija. Viņu ierašanās brīdī kādā citā dzīvoklī sāka kūpēt arī dators un bija dzirdami būkšķi," stāsta Jānis. Ugunsdzēsēji nekavējoties esot apsekojuši dzīvokļus, atvienojuši elektrību, ieradās arī elektriķis, ap pulksten 22.30 iedzīvotājiem elektroenerģijas padeve bija atjaunota.

Jāņa tēvs kopā ar elektriķi apskatīja bojāto stāvvadu, kas atrodas pagrabā. Bija redzams, ka alumīnija vadi, kas ved uz atsevišķajiem dzīvokļiem sastiprināti ar līmlentu. "Acīmredzot tas viss kustējās un radīja pārslodzi," teic Jānis.

"Tikai paliek jautājums. Kurš segs visus radušos zaudējumus?" neizpratnē ir Jānis.

Foto: DELFI Aculiecinieks

VUGD portālam "Delfi" apstiprina, ka 27. novembrī izsaukumu uz Salaspili, Skolas 13 saņēma, taču, ierodoties notikuma vietā, konstatēja, ka degšana mitējusies. Dedzis televizors 0,2 kvadrātmetru platībā, pauž VUGD pārstāve Viktorija Gribuste. Notikuma vietā, saņemot VUGD izsaukumu, strādāja arī AS "Sadales tīkls" operatīvā izbraukuma brigāde, taču uzņēmuma pārvaldībā esošajā elektrotīklā bojājumus neatklāja, pauž uzņēmuma pārstāve Tatjana Smirnova.

"Elektroapgādes traucējumu iemesls ēkā Skolas ielā 13, Salaspilī ir bojājums lietotāja piederības robežās esošajā elektrotīklā. Lai noskaidrotu, kas tieši varēja izraisīt ēkas iedzīvotāju elektroiekārtu bojājumus, aicinām vērsties pie ēkas apsaimniekotāja," teic Smirnova.

Ēku apsaimnieko SIA "Tilderu nami". Uzņēmumā portālam "Delfi" skaidro, ka elektroenerģijas padeves traucējumi radušies tīkla pārslodzes dēļ. "Skolas 13 ir padomju laika celtne, veca māja, un tur ierīkotais elektrotīkls nav paredzēts tik lielam spriegumam, lai vienlaikus būtu ieslēgti moderni televizori, dažādi ledusskapji un tā tālāk," skaidro "Tilderu namos".

Konkrētajā gadījumā atbildība jāuzņemas Skolas 13 nama iedzīvotājiem pašiem, pauž "Tilderu nami". Uzņēmumā neuzskata, ka ir pamats no apsaimniekotāja pieprasīt kompensāciju par zaudētajām mantām, jo pērkot aparatūru, iedzīvotājiem pašiem būtu rūpīgi jāapsver, vai elektrotīkls varēs apkalpot jaunu modernu televizoru.

"Pārslodzi radīja paši cilvēki. Nebūs brīnums, ja drīzumā viņi atkal būs iepirkuši tādas pašas jaudīgas iekārtas un no jauna notiks problēmas elektroenerģijas padevē," portālam pauž uzņēmumā.

Vaicājot, kas darāms, lai situācija neatkārtotos, uzņēmumā atbild izvairīgi. Iespējams, nepieciešams mainīt elektroinstalāciju, stāvvadu, lai tas būtu piemērots lielākam spriegumam nekā pašreiz. "Ja iedzīvotāji vēlas risināt kādu problēmu, tad, lūdzu, lai vēršas pie mums, apsaimniekotāja. Mēs noteikti atradīsim risinājumu. Pašlaik ir tā, ka par notikušo mums jāuzzina no masu medijiem. Neviens no Skolas 13 mājas iemītniekiem pie mums ar sūdzībām nav vērsies," norāda uzņēmumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!