Foto: Publicitātes foto
4. maijā Latvija svin savas neatkarības atjaunošanu. Šajā dienā uz galdiem tiek klāti balti galdauti, bet svētku mielastam gatavoti klasiski, tradicionāli un daudzu iecienīti ēdieni. Vislabāk, ja tie top no pašu mājās audzētiem un ražotiem produktiem! Klasikas vērtību zina arī aktrise Anta Aizupe un kopā ar šefpavāru, "Rimi Gardēdi" Normundu Baranovski gatavo karbonādi ar fritētu kartupeļu cepurīti savām meitām Idai un Gunai.

Kā jau daudziem cilvēkiem, arī Antai Aizupei ir pāris iemīļoto recepšu, bet, kad tās apnīk, viņa jaunu iedvesmu meklē interneta dzīlēs.

"Gatavoju katru dienu – brokastis, pusdienas, vakariņas. Mūsu ģimenē iecienītie ēdieni ir mazās kotletītes ar kartupeļiem, vistas zupa, frikadeļu zupa, burgeri, maltās gaļas mērce ar makaroniem, čili, lazanja, tomātu krēmzupa, krāsnī cepti dārzeņi, gurķi un tomāti ar eļļu vai krējumu, siltie kartupeļu salāti, cepeškrāsnī gatavots lasis vai forele," iecienīto maltīšu klāstu atklāj aktrise.

Pārtiku viņa iegādājas drīzāk impulsīvi atkarībā no dienas vēlmēm, bet cenšas iepirkties gudri, lai ēdiens nepaliktu pāri un nesanāktu lieki tēriņi. "Labprāt pārietu uz plānošanu nedēļai, bet pie tā vēl jāpiestrādā. Mums ļoti garšo dārzeņi, gribu, lai tie ir svaigi, tādēļ bieži veikalā sanāk iegriezties biežāk, nekā gribētos," atzīst Aizupe.

Viņas pašas iecienītākie ēdieni ir steiks, olīvas un cepeškrāsnī cepts brī siers ar valriekstiem. Bet, gatavojoties 4. maija svētkiem, Anta izvēlas klasisku, gardu un cenas ziņā izdevīgu ēdienu, kas garšo arī bērniem. Svētkos visiem jābūt priecīgiem, un kuru gan neiepriecina fritēti kartupeļi!

Noskaties video un pārliecinies arī tu!

::recepte::

Kartupeļus sagriez ar spirālveida smalcinātāju un liec sālsūdenī uz vismaz divām stundām. Tad izņem no ūdens un nosusini.

Cep sakarsētā eļļā 180 grādos, līdz tie gatavi, izņem no eļļas un apbārsti ar sāli.

Sēnes un gurķi sagriez kubiņos. Sēnes apcep uz pannas eļļā, pievieno miltus, noblanšē. Pielej krējumu, savāri mērcē, pieliec gurķus un sāli, un, ja nepieciešams, nedaudz ūdens, lai mērce būtu šķidrāka.

Sagriez gaļu, apsāli un liec miltos. Sakapā maizi ar dillēm, garšvielām un sāli.

Gaļu apviļā sakultā olā un panē maizē. Sakarsē pannu ar eļļu un liec cepties karbonādes vidējā karstumā, lai maize nesadeg. Cep, līdz karbonāde kļūst zeltaina.

Tad gaļu ņem nost no pannas un pabeidz to cept cepeškrāsnī 180 grādos 8–12 minūtes (atkarīgs no gaļas biezuma) vai gaisa fritierī 180 grādos 7–8 minūtes.

::!recepte::

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!