Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosinājis pārbaudi par iespējamiem finanšu pārkāpumiem Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, jo tās organizētajos medicīnas preču iepirkumu konkursos manāmas interešu konflikta un korupcijas pazīmes.
KNAB materiālus par iespējamiem pārkāpumiem slimnīcā saņēmis no policijas, kura savukārt ziņas ieguvusi no Iekšlietu ministrijā iesniegtajiem veselības ministra Āra Audera materiāliem. KNAB preses sekretāre Ilze Staškēviča informēja, ka, policija nosūtot materiālus birojam, norādījusi, ka slimnīcas iepirkumu konkursā manāmas interešu konflikta un korupcijas pazīmes un tamlīdzīgu pārkāpumu izmeklēšana ir KNAB kompetencē.

Pārbaude varētu ieilgt, jo slimnīcai bijuši darījumi arī ar ārvalstu firmām un informācijas iegūšana no tām, prasīs ilgāku laiku. Ja pārbaudē atklāsies kādi nopietni pārkāpumi, KNAB varētu lemt par krimināllietas ierosināšanu.

Staškēviča norādīja, ka, izmeklējot iespējamos pārkāpumus ārstniecības iestādē, KNAB pievērsīs uzmanību faktam, ka arī pārbaudē par Audera "honorāra lietu" iesaistīta traumatoloģijas slimnīca. "Tur ir tāda zināma saistība," viņa sacīja.

Auders lūdza pārbaudīt, vai slimnīcas veiktie medicīnas preču iepirkumi no slimnīcas direktora Valda Zatlera vietnieka Jāņa Ābola firmas "Scruples" un sievas Elitas Zatleres uzņēmuma, kas, pēc ministra vārdiem, ir aptuveni miljonu latu vērti, ir likumīgi. Savukārt Zatlers uzskata, ka darījumi ārstniecības iestādei ir izdevīgi, kaut konkurss par preču piegādi nav izsludināts.

Ar Zatleru BNS sazināties pagaidām nav izdevies, jo viņš visu dienu operēšot, BNS informēja slimnīcā. Zaltera vietnieks Ivars Ūpis pauda, ka slimnīca, "kā jau vienmēr", sadarbosies ar visām tiesībsargājošajām institūcijām un "mēs neko neslēpjam".

Veselības ministrs Auders janvāra vidū Iekšlietu ministrijai lūdza pārbaudīt aizdomas par iespējamiem finanšu pārkāpumiem Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, kuras vadītāju Zatleru Auders janvārī vainoja honorāru lietas publiskošanā. Ministrs intervijā apgalvoja, ka viņam "ir pamatotas aizdomas par iespējamiem pārkāpumiem, kas var sasniegt pat miljonu". Savukārt slimnīcas vadītājs Zatlers noliedza, ka ārstniecības iestādē būtu kādi pārkāpumi.

Jau vēstīts, ka pārbaudi slimnīcā Auders ierosināja 2.janvārī, taču vēlāk apgalvoja, ka slimnīcas direktors auditorus ārstniecības iestādē nav ielaidis. Konflikts starp Auderu un Zatlers saasinājās janvāra vidū, kad ministrs pauda pārliecību par Zatlera saistību ar klajā nākušajām ziņām, ka Auders prasījis honorāru kādai slimokases apmaksātai pacientei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!