Foto: AFP/Scanpix

Nupat kāds Lielbritānijā dzīvojošs latvietis ir saņēmis vēstuli no britu imigrācijas dienesta ar brīdinājumu par izraidīšanu no valsts, jo, pēc dienestu rīcībā esošās informācijas, viņam nav tiesību uzturēties Apvienotajā Karalistē, piektdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, pēc "Brexit" tas ir pirmais šāds gadījums, kurā iesaistīts Latvijas pilsonis.

"Plānota administratīva izraidīšana no Apvienotās Karalistes," vēsta britu Iekšlietu ministrijas Liverpūles departamenta vēstule. "Imigrācijas izpilddienests ir pamanījis, ka jums kā Eiropas Ekonomiskās zonas pilsonim nav tiesību uzturēties valstī saskaņā ar Eiropas Ekonomiskās zonas 2006. gada imigrācijas regulu," norādīts vēstulē, tālāk atgādinot, ka Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ), kur ietilpst arī Latvija, pilsonim ir tiesības palikt valstī vairāk par trim mēnešiem tikai tad, ja strādā, meklē darbu, ir pašnodarbinātais, students, vai arī ir pietiekams iztikas nodrošinājums, respektīvi, ir gana iespaidīgi uzkrājumi bankas kontā, lai varētu sevi uzturēt nestrādājot. Ja persona neatbilst regulas noteikumiem, tad tā var tikt izraidīta no valsts.

"Izskatās, ka jums šobrīd nav tiesību atrasties valstī, tādēļ Apvienotās Karalistes Robežkontroles dienesta pienākums ir izraidīt jūs no valsts," teikts vēstule. Vienlaikus tiek solīts izvērtēt situāciju individuāli, tādēļ lūgts ierasties uz interviju policijas iecirknī, līdzi ņemot identitāti un nacionalitāti apliecinošu dokumentu, adreses pierādījumu, informāciju par finansiālo stāvokli, darbavietu, studijām, ģimenes stāvokli.

Vēstules saņēmējs ir sešus gadus Lielbritānijā dzīvojošs latvietis, kas strādā labi apmaksātā oficiālā darbā un atbilst visiem uzturēšanās nosacījumiem, min izdevums.

Ierodoties policijas iecirknī, Jāņa (vārds mainīts) sagādātie pierādījumi atzīti par labu esam un imigrācijas dienesta darbinieks pēc pusstundu ilgām pārrunām atzinis, ka nav pamata latvieti izraidīt.

Izmeklēšanas iemesls izrādās bijusi Jāņa izraisītā autoavārija novembra beigās, kur iesaistīts tikai viņa auto un ceļmalas koks. Taču, kamēr auto vairākas stundas gaidījis evakuatoru, kāds apzinīgs pilsonis izsaucis policiju, lai ziņotu par pamestu auto.

Saskaņā ar imigrācijas dienesta darbinieka skaidroto visi, kuri jebkāda iemesla dēļ ir nonākuši policijas redzeslokā un nav Apvienotās Karalistes pilsoņi, var tikt papildus pārbaudīti arī no imigrācijas dienesta puses. Pirms tam šādas pārbaudes notikušas galvenokārt Londonā, bet nu šo praksi pārņem visā valstī, un tam neesot nekāda sakara ar "Brexit".

Zvanot uz Iekšlietu ministrijas informācijas telefoniem, ierēdņi gan bija izbrīnījušies par šādas prakses esamību.

"Latvijas Avīze" arī min, ka pēdējā laikā vairāki tautieši ir sūdzējušies, ka vietējo pašvaldību darbinieki staigā pa mājām un uzdod dažādus jautājumus, piemēram, no kurienes cilvēki atbraukuši, cik cilvēku dzīvo vienā īpašumā, kur strādā un vai grasās doties atpakaļ uz savu valsti. Dažos gadījumos tiekot apgalvots, ka atbildes uz jautājumiem esot obligātas, neatbildēšanas gadījumā varot ierasties ar policiju. Šādas "tautas skaitīšanas" notiek imigrantu apdzīvotos rajonos, vēsta laikraksts.

Latvijas vēstniecības konsulārā nodaļa Apvienotajā Karalistē, komentējot imigrācijas ierēdņu interesi, uzsvēra, ka ES pilsoņu tiesības brīvi pārvietoties un dzīvot ES dalībvalstīs joprojām nosaka līgums par ES darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!