Lai iegūtu precīzu informāciju par Latvijas dabas vērtībām, to izplatību un kvalitāti, vasarā pirmo reizi Latvijā tiks uzsākta dabas vērtību apzināšana. Dabas skaitīšana ilgs trīs gadus, un projekta kopējās plānotās izmaksas ir 9,5 miljoni eiro, portālu "Delfi" informēja Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP).

Dabas skaitīšana ilgs trīs gadus, un šajā laikā DAP uzdevumā eksperti apzinās dabas vērtības arī privātajās zemēs.

Sagaidāms, ka darbs tiks uzsākts 2017. gada vasarā. Kā uzsver pārvaldē, dabas vērtību apzināšanas uzdevums nav ne palielināt, ne samazināt aizsargājamās dabas teritorijas Latvijā.

Dabas skaitīšana tiek īstenota Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda projekta "Priekšnosacījumu izveide labākai bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un ekosistēmu aizsardzībai Latvijā" ietvaros.

Projekta kopējās plānotās izmaksas ir 9,5 miljoni eiro, tajā skaitā Kohēzijas fonda finansējums ir 8,075 miljoni eiro un valsts budžeta finansējums ir 1,425 miljoni eiro.

Paredzēts, ka projekts ilgs līdz 2020. gada novembrim.

Šobrīd DAP strādā pie iepirkuma dokumentācijas sagatavošanas. Tikai pēc publiskā iepirkuma noslēgšanās būs zināmi eksperti, kuri veiks dabas skaitīšanu Latvijā.

Ņemot vērā līdzšinējo pieredzi, DAP aicina zemes īpašniekus kritiski izvērtēt informāciju par plānotajām darbībām, kas tiek saņemta no neoficiāliem avotiem, un kas "varētu rezultēties ar jaunas aizsargājamās teritorijas noteikšanu viņiem piederošajos īpašumos".

Šaubu gadījumā par informācijas patiesumu, DAP lūdz vērsties pie viņiem.

Gan pašvaldības, gan zemju īpašnieki pirms noteikto teritoriju apsekošanas saņems vēstuli.

Savukārt, ja dabas skaitīšanas laikā būs atrasta nozīmīga dabas vērtība, īpašnieks saņems rakstisku informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!