Foto: Shutterstock

Konceptuāli lielākā daļa pašvaldību neiebilst veidot 29 sadarbības teritoriālo ietvaru, apkopojot pašvaldību viedokļus, secinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Tikmēr Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) pauž rezervēti negatīvu viedokli.

Kā trešdien Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde informēja VARAM pārstāvis Arnis Šults, pašvaldību ieskatā jaunais modelis attaisnosies tikai gadījumā, ja to ievēros pārējā valsts pārvalde reģionos. Līdz ar to būtu jāsāk ar valsts institūciju reģionālā izvietojuma sakārtošanu.

Vienlaikus Šults atzina, ka daļa pašvaldību saskata slēptu administratīvi teritoriālās reformas (ATR) otro kārtu.

VARAM veiktais pētījums rāda, ka pašvaldību savstarpējā sadarbība jau šobrīd vērtējama kā laba. Tomēr pēdējo gadu laikā izveidojušies aptuveni 30 dažādi valsts pārvaldes reģionālie iedalījumi, piemēram, Valsts policijas iecirkņu, rajonu tiesu un Pārtikas veterinārā dienesta iedalījums.

Sadarbības teritoriju modelis ļautu pašvaldībām kopīgi realizēt apjomīgus projektus, piemēram, infrastruktūras, rīkot kopīgus sporta un kultūras pasākumus, kā arī kopīgi izveidot tādas iestādes kā atskurbtuves.

Plānots sadarbības teritorijas veidot ar reģionālās un nacionālās nozīmes centriem. Tas optimizētu pakalpojumu izmaksas. Šults atsaucās uz pētījumu "Publisko individuālo pakalpojumu teritoriālā izvietojuma analīze atbilstoši apdzīvojumam", kurā secināts, ka esošais novadu dalījums vairumā gadījumu teritoriālā izvietojuma un saimnieciskajā ziņā ir neloģisks.

Latvijā reāli funkcionē ne vairāk kā 30 attīstības centru, tāpēc svarīgi būtu vistuvākajā nākotnē arī administratīvo iedalījumu pārveidot atbilstoši šai realitātei.

Līdz ar to VARAM uzskata, ka sadarbības teritorijas sniegs virkni ieguvumu valsts pārvaldei un valsts iedzīvotājiem. Tās radīs iespēju būtiski uzlabot un attīstīt valsts pārvaldes kopējo darba organizāciju, izveidojot skaidri saprotamu pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem.

Lai gan VARAM pārstāvis, atsaucoties uz apkopotajiem viedokļiem par sadarbības teritoriju modeli, uzsvēra, ka lielākā daļa pašvaldību pret to neiebilst, LPS pārstāvis Māris Pūķis skaidroja, ka savienība pauž rezervēti negatīvu viedokli par plānotā modeļa ieviešanu.

Tikmēr Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) ieskatā būtu jāveido lielākas pašvaldības.

Plānots, ka šogad valdība iesniegs Saeimā likumprojektu par sadarbības teritoriju izveidi. Jau nākamgad sadarbības teritorijās izveidos konsultatīvās padomes, kuru uzdevums būs saskaņot pašvaldību un citu valsts iestāžu darbību attiecīgajos apriņķos.

Vēstīts, ka 2015. gada nogalē valdības koalīcijas partijas vienojās par valsts teritoriālā iedalījuma pilnveidošanu, nosakot sadarbības teritoriju izveidošanu un paužot atbalstu 29 sadarbības teritoriju izveidei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!