Foto: DELFI

Tiesībsargs pārbaudījis stipendiju apmēru profesionālās izglītības iestādēs, konstatējot, ka tās ļoti atšķiras un atkarīgas no tā, kuras ministrijas padotībā atrodas izglītības iestāde, portālu "Delfi" informēja Tiesībsarga birojā.

Pārbaudes lietas ietvaros tiesībsargs lūdza Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Kultūras ministriju (KM) sniegt papildu informāciju par iemesliem, kāpēc maksimālais paaugstinātās stipendijas apmērs ir tik atšķirīgs.

Ministrijas skaidroja, ka nevienlīdzība ir saistīta ar dažādo finansējuma apjomu, ko ministrijas saņem stipendijām.

KM padotības iestādēs maksimālās stipendijas apjoms var būt pat trīs reizes mazāks nekā IZM padotības iestādēs. Piemēram, Jāņa Rozentāla mākslas skolā stipendijas apmērs ir 10-50 eiro mēnesī, bet Rīgas mākslas un mediju tehnikumā – 10-150 eiro mēnesī.

Tiesībsargs Juris Jansons situāciju salīdzinājis ar Džordža Orvela darbā "Dzīvnieku ferma" pausto atziņu par vienlīdzīgiem un citiem – vēl daudz vienlīdzīgākiem cilvēkiem, nekā pārējie.

Tiesībsargs uzskata, ka profesionālo izglītību iestāžu audzēkņiem ir jāparedz iespēja saņemt valstī noteikto maksimāli pieļaujamo paaugstināto stipendiju.

KM plāno stipendiju paaugstināšanu iekļaut savu prioritāšu sarakstā, sagatavojot politikas iniciatīvu pieprasījumu 2018. un turpmākajiem gadiem.

Savukārt IZM Tiesībsarga birojs aicinājis līdz 3. aprīlim iesniegt priekšlikumus, lai pilnveidotu noteikumus par stipendijām, nosakot vienotu pieeju paaugstinātas stipendijas noteikšanā izglītības iestādēs, kas īsteno profesionālās izglītības programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!