Foto: LETA

Satversmes tiesas spriedums ir identificējis atsevišķas nepilnības likumā "Par valsts noslēpumu", trešdien, tiekoties ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS), atzina Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka kopumā Satversmes tiesa likumā ietverto regulējumu ir novērtējusi pozitīvi un to nav pamata apšaubīt vai būtiski pārskatīt.

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja neseno Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru atsevišķas likuma "Par valsts noslēpumu" normas tika atzītas par Satversmei neatbilstošām, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Valsts prezidents un valdības vadītājs bija vienisprātis, ka Ministru kabinetam nepieciešams sagatavot grozījumus likumā, lai novērstu Satversmes tiesas konstatētās nepilnības.

"Šajā ģeopolitiskajā situācijā nav pieļaujamas neskaidrības un interpretācijas par šiem jautājumiem, lai neradītu šaubas par mūsu valstī pastāvošo valsts noslēpuma regulējumu," uzsvēra Vējonis.

Jau vēstīts, ka Satversmes tiesa (ST) pēc lidostas "Rīga" bijušā drošības departamenta direktora Raimonda Lazdiņa prasības ierosinātajā lietā atzina par Satversmei neatbilstošām atsevišķas likuma "Par valsts noslēpumu" normas, kas noteic kārtību, kādā anulē speciālo atļauju jeb pielaidi valsts noslēpumam.

Tiesa atzina, ka likumā noteiktais liegums pēc valsts noslēpuma pielaides anulēšanas to saņemt atkārtoti ir neatbilstošs Satversmei.

Lazdiņš ST bija apstrīdējis likuma normu, kas nosaka, ka nolēmumu par speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam anulēšanu persona var pārsūdzēt Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktoram, savukārt SAB direktora lēmumu persona var pārsūdzēt ģenerālprokuroram, kura lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams.

Ņemot vērā, ka personai tiek liegta pieeja tiesai šā vārda institucionālajā nozīmē un netiek nodrošinātas Satversmei atbilstošas procesuālās tiesības, personai tiesības uz taisnīgu tiesu tiek liegtas pēc būtības. Lai šīs tiesības nodrošinātu un novērstu šaubas par to, vai lēmumi par speciālo atļauju anulēšanu ir pamatoti, to kontrole būtu jānodod atbilstoši leģitimētai neatkarīgai institūcijai, uzskatīja ST.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!