Foto: LETA
Trešdien Rīgā divu dienu ilgā oficiālā vizītē ieradies Visķīnas Tautas kongresa priekšsēdētājs Džans Dedzjans, kurš tiksies ar Latvijas augstākajām amatpersonām un parakstīs abu valstu parlamentu saprašānās memorandu.

Vizītes ieskaņā Dedzjans oficiāli tika sagaidīts pie Brīvības pieminekļa. Pēc tam Ķīnas parlamenta spīkeram bija paredzēta vizīte Saeimas namā un tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci.

Viesojoties Latvijā, Dedzjans tikās arī ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni. Tiekoties ar Džanu Dedzjanu, Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzsvēris, ka Ķīna ir Latvijai ļoti svarīgs partneris, un paudis gandarījumu par aktīvo vizīšu apmaiņu starp abām valstīm, portālu "Delfi" informēja Prezidenta preses dienestā.

Valsts prezidents norādījis, ka Ķīna ir Latvijas nozīmīgākais ekonomiskās sadarbības partneris Tālajos Austrumos un otrs lielākais tirdzniecības partneris ārpus Eiropas Savienības. Latvijas eksporta apjoms uz Ķīnu 2016. gadā pieaudzis par 8,5%, apliecinot, ka tas ir perspektīvs noieta tirgus Latvijas precēm un pakalpojumiem.

"Attīstot divpusējo ekonomisko sadarbību, Latvija atbalsta Ķīnas investīciju ienākšanu Latvijas transporta un loģistikas nozares infrastruktūrā, kas ir nozīmīgs tranzīta mezgls ceļā no Āzijas uz Ziemeļeiropu. Ciešākas ekonomiskās saites un tūrisma sadarbību var nodrošināt arī tiešās aviosatiksmes atklāšana starp Latviju un Ķīnu" sacījis Vējonis

Arī Dedzjans atzinīgi novērtējis Ķīnas un Latvijas arvien ciešākās attiecības, kas paver iespējas pastiprināt gan politisko, gan ekonomisko sadarbību. "Latvijas attīstītā infrastruktūra, zināšanas un informācijas tehnoloģiju pieejamība dod labas iespējas attīstīt ekonomiskās attiecības starp Ķīnu un Latviju un citām reģiona valstīm," apliecinājis Dedzjans.

Valsts prezidents atzinis, ka atzīstamus panākumus Ķīnas tirgū jau guvuši Latvijas pārtikas tirgotāji un labas sadarbības perspektīvas ir arī farmācijā, kokapstrādē un tūrismā, - Ķīna ir viens no Latvijas prioritārajiem tālā tūrisma mērķa tirgiem. "Tāpat svarīgi attīstīt Latvijas un Ķīnas līgumtiesisko bāzi izglītības, zinātnes un kultūras jomā," uzsvēris Vējonis, paužot gandarījumu gan par pieaugošo Ķīnas studentu skaitu Latvijas augstskolās, gan zinātnes institūciju sadarbību.

Tāpat Vējonis arī minējis, ka Dedzjana vizīte ir lielisks turpinājums pagājušā gada nogalē aizvadītajai Ķīnas premjerministra oficiālajai vizītei un 16+1 valdību vadītāju sanāksmei Rīgā, uzsvērot, ka tā apliecina gan abu valstu divpusējās sadarbības potenciālu, gan 16+1 formātu kā veiksmīgu sadarbības instrumentu, un pauda gandarījumu par aktīvo vizīšu apmaiņu un regulāro un konstruktīvo parlamentāro dialogu starp Latviju un Ķīnu.

Vizītē plānots, ka Dedzjans tiksies arī ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS). Tāpat Dedzjans tiksies ar Saeimas sekretāru Andreju Klementjevu, frakciju vadītājiem un deputātu grupas sadarbībai ar Ķīnas parlamentu vadību.

Vizītes laikā Visķīnas Tautas kongresa priekšsēdētājs apskatīs arī Latvijas Nacionālo bibliotēku. Plānots, ka Ķīnas parlamenta spīkers bibliotēkai dāvās grāmatas, kas papildinās Gaismas pilī pieejamo grāmatu klāstu ķīniešu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!