Foto: LETA

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) neatbalsta Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ierosinājumu vairs nepiešķirt nepilsoņa statusu Latvijā dzimušajiem bērniem un nosoda to, informē partijā.

VL-TB/LNNK uzsver, ka "neeksistē tādas tiesību normas, kas noteiktu par pienākumu automātiski piešķirt pilsonību valstī dzimušiem bezvalstniekiem", turklāt par bērniem līdz 18 gadu vecumam atbildīgi ir viņa vecāki. Piešķirt pilsonību personai, kura ģimene nevēlas bērna nākotni saistīt ar Latviju, nozīmē risku radīt jaunu valstij nelojālu pilsoņu loku, uzskata VL-TB/LNNK politiķi.

Tāpat šāds prezidenta ierosinājums nav atbalstāms tāpēc, ka Latvijā joprojām ir "dalīta izglītības sistēma", piebilst VL-TB/LNNK pārstāvji.

"Ja rūpes tiešām būtu par vienotu sabiedrību, tad prezidents aizstāvētu ideju par skolu tīklu vienā - latviešu valodā. Pašreizējais Raimonda Vējoņa priekšlikums drīzāk atgādina mēģinājumus iegūt prokrieviskās partijas "Saskaņa" atbalstu pirms prezidenta vēlēšanām," norāda VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Kā ziņots, prezidents rosina dot iespēju Latvijā jaundzimušiem nepilsoņu bērniem kļūt par Latvijas pilsoņiem jau viņu piedzimšanas brīdī, ja vien viņu vecāki saviem bērniem neizvēlas citas esošas valsts pilsonību. Vējonis iepriekš paudis viedokli, ka Latvijā ir pienācis laiks pielikt punktu nepilsoņu statusa piešķiršanai.

"Izsvērts lēmums parlamentā būs svarīgs, jo visi bērni, kas dzīvo Latvijā, ir mūsu bērni, gan piedzimušie, gan tie, kas vēl tikai piedzims. Ir pienācis laiks pielikt punktu nepilsoņu statusa jaunai piešķiršanai, jo esam Eiropas valsts, dzīvojam progresīvā, modernā valstī, kas varbūt ir gatava šāda veida izaicinājumiem," pauda Vējonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!