Foto: F64
Rīgas pašvaldības atbildīgajiem dienestiem joprojām nav izdevies vienoties ar māksliniekiem par Kronvalda parkā esošās instalācijas "Pērtiķis Sems" demontāžu.

Pērtiķa Sema skulptūra kopš pagājušā gada septembra ir novietota Kronvalda parkā, kaut gan sākotnēji tai tur bija jāatrodas vien nedēļu Tēlniecības kvadriennāles "Rīga 2016" pasākumu laikā. Drīz pēc tam mākslinieku uzdevums bija skulptūru no parka aizvākt, taču tas netika izdarīts, jo māksliniekiem nebija naudas šādu darbību veikšanai.

Līdz ar to skulptūras autori piedāvājuši Rīgas pilsētai šo mākslas darbu uzdāvināt, taču atbildīgie dienesti un departamenti pēc apspriedes šo piedāvājumu noraidījuši, un māksliniekiem devuši laiku līdz šī gada aprīlim statuju aizvākt. Tāpat tika piedāvāts mākslas darbu vienkārši pārvietot kur citur.

Tomēr Sems Kronvalda parkā atrodas joprojām, un, kā apgalvo Rīgas domes Pieminekļu padomes vadītājs Ojārs Spārītis, tas ir "vidi degradējošs elements". Spārītis skaidroja, ka šāda "dāvana" pilsētai nav vajadzīga un tās vidē neiederas un tā kā tā joprojām ir mākslinieku īpašums – tas ir viņu uzdevums to demontēt.

Viņš arī norādīja, ka šādu tēlniecības pasākumu iniciators ir pazīstamais mākslinieks Aigars Bikše, kurš ir ļoti aktīvs savas nozares lietpratējs, bet tas neesot pirmais gadījums, kad pēc viņa paliek nesakopta pilsētvide. "Ar viņa menedžmenta palīdzību vienmēr tiek noslēgti līgumi, ka pēc skulptūru izvietošanas viss tiks glīti sakopts un sakārtots, taču sadarbībā ar Bikši šis nav pirmais šāds precedents," apgalvoja pieminekļu padomes pārstāvis.

Spārītis skaidroja, ka, ja pašvaldība patvaļīgi demontēs pērtiķi Semu, mākslinieki varētu to nosaukt par vandalismu. Turklāt tas prasītu tērēt pašvaldības finanšu līdzekļus, kas šajā situācijā nav viņu pienākums.

Līdz ar to atbildīgie domes dienesti joprojām gaida rīcību no mākslas darba izstrādātājiem un scenārijs tālākai situācijas attīstībai izdomāts nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!