Foto: LETA

Ceturtdien, 11. novembrī, Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja un atzina par steidzamiem grozījumus Epidemioloģiskās drošības likumā, kas atļautu iedzīvotāju vakcināciju pret Covid-19 veikt arī aptiekās farmaceitiem, kuri ieguvuši atbilstošas teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas.

Plānots, ka aptiekas pašas brīvi noteiks, vai tās vēlas sniegt vakcinācijas pakalpojumus. Iespēja aptiekās vakcinēties pret Covid-19, sezonālo gripu un ērču encefalītu, ļautu mazināt ģimenes ārstu pārslodzes risku, teikts likumprojekta anotācijā.

Likumprojekts paredz arī pienākumu farmaceitam, kurš konstatējis vakcinācijas izraisītās komplikācijas, nekavējoties par to ziņot Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

Kā likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori, farmaceiti var palīdzēt veicināt piekļuvi ticamai un uz pierādījumiem balstītai informācijai par vakcināciju, kā arī nodrošināt papildu vakcinācijas pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem.

Šobrīd likumā noteikts, ka vakcināciju drīkst veikt tikai sertificēta ārstniecības persona.

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai vēl jāatbalsta otrajā – galīgajā – lasījumā.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī veikti 15 562 Covid-19 testi, reģistrēti 1378 jauni inficēšanās gadījumi un saņemti ziņojumi par 48 mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

No saslimušajiem 922 bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 456 vakcinēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!