Kad līdz Latvijas dalībai Eiropas Savienībā (ES) palikusi nedaudz vairāk kā nedēļa, valstī ļoti pieprasīti kļuvuši savienības oficiālie karogi. To izgatavotāji pēdējās dienās pūlas vaiga sviedros, atliekot malā citus darbus, raksta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).
"Šobrīd visi meistari, kuri prot šūt, no dažādiem citiem darbiem ir pārcelti uz karogu gatavošanu. Pēdējās dienās pirms iestāšanās Eiropas Savienībā ažiotāža ir ļoti liela, bet mēs prognozējam, ka drīz pēc 1.maija pieprasījums pēc karogiem samazināsies," NRA stāstīja uzņēmuma "Daiļrade RC" direktore Gaļina Driviniece.

Lielākā daļa karogu pasūtītāju ir valsts iestādes un dažādi uzņēmumi. Piemēram, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) pasūtījusi 726 karogus. RAPLM saņemtos karogus gatavojas dāvināt Latvijas pašvaldībām. Karogus pasūtījis arī Rīgas zoodārzs, Nacionālais simfoniskais orķestris, Rīgas krematorija un citas iestādēs.

"Privātpersonas aktīvas karogu pasūtīšanā bija pērn - ES referenduma laikā. Iespējams, daudzi domāja, ka tagad pie katras mājas oficiāli jāplīvo ES karogam. Tā kā šādi noteikumi nav pieņemti, ažiotāža ir nepamatota. Tagad cilvēki pie mums karogus pērk lielākoties tādēļ, lai padižotos ciemiņu priekšā," atzina Driviniece. Šogad ir bijuši pasūtījumi ES karogus pašūt arī privātpersonu laivām un jahtām.

Jau ziņots, ka Saeimas Juridiskā komisija nolēmusi - nav nepieciešams izstrādāt atsevišķu normatīvo aktu, kas reglamentētu ES karoga lietošanu Latvijā. Valsts protokola apkopotā informācija liecina, ka lielākajā daļā ES valstu nav ar likumu reglamentēta ES karoga lietošana. Vienīgais izņēmums šajā ziņā ir Itālija. Dažās savienības valstīs šā karoga lietošanas reglamentēšana ir atstāta valdības ziņā, citās to reglamentē dienesta vajadzībām izdotie noteikumi. Vienīgā ES prasība ir, ka oficiālo valstu vadītāju vizīšu laikā labajā pusē jābūt izkārtam attiecīgās valsts karogam, bet ES karogu var kārt vai nekārt pēc uzņemošās valsts vēlēšanās.

Ažiotāža ap ES karogiem sākusies arī Polijā. Līdz 1.maijam, kad Polija tiks uzņemta Eiropas Savienībā, ir atlicis pavisam maz laika, un zilais ar 12 zelta zvaigznēm rotātais karogs kļuvis par ļoti pieprasītu preci poļu vidū, ziņo DPA. "Mēs tikko spējam apmierināt visus pieprasījumus," informēja Polijas pilsētā Belsko-Bjalā izvietotā Francijas un Polijas karogu ražošanas uzņēmuma "Doublet Polska" direktore Aleksandra Belica-Strojnija. Aprīlī kompānija pārdevusi aptuveni 5000 karogu, viņa teica, piebilstot, ka tie tiešām ir ražoti Eiropā. Šogad pirmo reizi 2.maijs pasludināts par nacionālā karoga dienu, lai arī pēc tradīcijas karogi pie mājām Polijā jāizkar 3.maijā, kas ir Konstitūcijas diena.

LETA jau ziņoja, ka pirmdien, 26.aprīlī, plkst.10 svinīgā pasākumā pie Ministru kabineta ēkas premjerministrs Indulis Emsis (ZZS) un visi valdības ministri "Latvijas pasta" automašīnās ievietos valdības un Eiropas Komisijas delegācijas (EKD) Latvijā dāvanu pašvaldībām - ES karogus.

Pasākumā uzrunu teiks Emsis un EKD Latvijā vadītājs Endrū Rasbašs.

RAPLM un "Latvijas pasts" desmit īpaši trafarētās automašīnās ES karogus tajā pašā dienā nogādās Latvijas rajonu padomēs, kur tos saņemt aicināti pašvaldību vadītāji.

Ministru prezidents aicinājis pašvaldības Latvijas iestāšanās ES dienā - 1.maijā plkst.12 - pacelt ES karogu pie savas pilsētas vai pagasta ēkas. Šajā pašā laikā ES karogu Rīgā, Doma laukumā, svinīgi uzvilks arī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Lai kopīgi nosvinētu ES paplašināšanās dienu, šajos pasākumos aicināti piedalīties iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!