Foto: LETA

Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē ir sākusies ļoti sarežģītos apstākļos, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) sacīja Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks.

Viņš minēja, ka ES patlaban saskaras ar daudzām iekšējām un ārējām problēmām, kuras Latvijas prezidentūras laikā turpmākos sešus mēnešus būs jārisina. Viens no aktuālākajiem jautājumiem ir drošība, kas jo īpaši ir aktualizējies pēc terorakta Parīzē. "Šādi traģiski notikumi norāda uz mūsu valstu ievainojamību un to, cik ievainojama ir mūsdienu pasaule. ES nevar izdarīt visu, bet mēs varam stiprināt savas aizsardzības spējas un veidot papildus drošības garantus," teica politiķis.

Tāpat joprojām aktuāls esot jautājums par notikumiem Ukrainā. "Ir jādomā, kāda būs Eiropas reakcija. Teritorijas nedalāmība un suverenitāte ir tie principi, kas ir nepārkāpjami," uzsvēra Tusks.

Runājot par sankcijām pret Krieviju, Eiropadomes priekšsēdētājs uzsvēra, ka ES neizstrādā politiku, kas ir vērsta pret Krieviju, šīs politikas mērķis ir nodrošināt mierīgu līdzāspastāvēšanu. Viņš gan atzina, ka no šīs ES īstenotās politikas Latvijai nākas maksāt augstāku cenu, nekā pārējām ES dalībvalstīm, taču patlaban neesot citas izvēles.

Latvijas prezidentūras laikā būs jāpievēršas arī ekonomiskās krīzes mazināšanai ES, ekonomiskās izaugsmes atjaunošanai un investīciju piesaistei. Tusks atzina, ka Latvija šajā ziņā kalpos kā labs piemērs, kā veiksmīgi izkļūt no krīzes un kā pieņemt drosmīgus lēmumus par strukturālām reformām, lai atjaunotu ekonomisko stabilitāti.

"Es esmu pārliecināts, ka prezidentūra Laimdotas Straujumas vadībā būs aktīva, efektīva un produktīva," noteica Eiropadomes priekšsēdētājs.

Straujuma informēja, ka tikšanās laikā pārrunāta gaidāmo divu Eiropadomes sanāksmju darba kārtība, kā arī jautājumi, kurus ES valstu līderi pārspriedīs neformālajā sanāksmē. Ja martā paredzētajā Eiropadomes sanāksmē viens no galvenajiem jautājumiem būs enerģētikas savienība, jūnijā galvenais jautājums būs Eiropas vienotais digitālais tirgus. Papildus šiem jautājumiem būs arī citi, tostarp Austrumu partnerība, kur katrai partnerības valstij ir nepieciešama sava pieeja, uzsvēra Straujuma.

Nebūšot iespējas izvairīties arī no jautājumiem, kas skar drošību.

Jau ziņots, ka vakar divu dienu vizītē Latvijā ieradās Eiropadomes priekšsēdētājs Tusks. Viņš apmeklēja pasākumus, kas saistīti ar Latvijas prezidentūras sākšanos ES. Savukārt šodien Tuskam paredzētas tikšanās ar valsts augstākajām amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!