Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi samitā Briselē vienojušies par Krievijai noteikto sankciju atstāšanu spēkā, paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

"Valstu vadītāji vienojušies, ka sankciju termiņš tiks tieši sasaistīts ar Minskas vienošanos izpildīšanu pilnā apjomā," preses konferencē paziņoja Tusks.

Viņš arī brīdināja, ka ES līderi ir gatavi "nepieciešamības gadījumā īstenot tālākus risinājumus", tas ir, sankciju pastiprināšanu.

Oficiāls lēmums par sankciju nākotni tiks pieņemts ES jūnija samitā.

Kā paskaidroja diplomāti, šī vienošanās faktiski nozīmē, ka sankciju režīms, kas ir vērsts pret Krievijas enerģētikas, finanšu un aizsardzības nozarēm, paliks spēkā līdz gada beigām. Vienošanās ir kompromiss, kas tika izstrādāts ar Vācijas kancleres Angelas Merkeles, Francijas prezidenta Fransuā Olanda un Eiropadomes prezidenta Tuska starpniecību.

Pagaidām ir panākta vienošanās par ekonomisko sankciju paketi.
Atbilstoši ziņu aģentūras "Reuters" informācijai pastāv varbūtība, ka līdz gada beigām tiks atceltas Krievijas un Ukrainas pilsoņiem noteiktās sankcijas, gadījumā ja situācija Ukrainas austrumos būtiski uzlabosies.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!