Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) Eiropas kaimiņpolitikai ir jāsaglabā prioritāra nozīme ES ārējās attiecībās, tai ir jābūt vienotai un ar ilgtermiņa stratēģiju, tā neformālajā ES un ES dienvidu kaimiņu ārlietu ministru sanāksmē norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Kā nformēja Ārlietu ministrijā, Rinkēvičs pauda pārliecību, ka kaimiņpolitikas mērķi nav jāmaina pēc būtības, tie ir aktuāli, taču pašreizējā situācija prasa to precīzāku, mērķtiecīgāku pārorientāciju, lai skaidrāk atbilstu gan ES, gan partneru interesēm.

Uzrunājot klātesošos, ministrs arī norādīja, ka ES ir ciešāk jāsadarbojas ar dienvidu kaimiņiem terorisma apkarošanas jomā, kā arī krīžu risināšanā kā austrumu, tā dienvidu kaimiņos. Tāpat ministrs aicināja daudz biežāk sasaukt neformālas ES un dienvidu kaimiņu ārlietu ministru sanāksmes, tādējādi veidojot aktīvāku dialogu par kopējiem izaicinājumiem reģionā.

Savā uzrunā Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvija un ES atbalsta turpmāku aktīvu ES iesaisti dienvidu kaimiņu reģionā Eiropas kaimiņattiecību politikas kontekstā, lai veicinātu stabila un droša reģiona attīstību, kas būtu balstīts uz demokrātijas, tiesiskuma un cilvēktiesību vērtību ievērošanu, vienlaikus katrai valstij piemērojot individuālu pieeju.

Ministrs arī akcentēja, ka ir svarīgi panākt ES vienotu izpratni par ES Eiropas kaimiņpolitiku, un izteica cerību, ka tā pārskata process būs būtiski pavirzījies līdz Rīgas samitam un tas dos iespēju Rīgas samita deklarācijā atspoguļot nozīmīgus kaimiņpolitikas pārskata elementus. Elastība un pastiprināta diferenciācija ir galvenie principi, nosakot ES stratēģiskās prioritātes reģionu un valstu līmenī, pauda ministrs.

ES Kaimiņattiecību politika tika izstrādāta 2004.gadā, un tās pamats ir demokrātijas vērtības, tiesiskuma principi un cilvēktiesību ievērošana, vienlaikus katrai valstij piemērojot individuālu pieeju. Tāpat politikas mērķis ir panākt stabilitātes un labklājības pieaugumu valstīs aiz ES ārējām robežām gan Eiropas austrumos, gan Vidusjūras reģionā.

ES Kaimiņattiecību politika tiek īstenota ar šādām valstīm: Armēniju, Alžīriju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Ēģipti, Gruziju, Izraēlu, Jordāniju, Libānu, Lībiju, Moldovu, Palestīniešu pašpārvaldi, Sīriju, Tunisiju un Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!