Foto: DELFI

Sociālais dialogs ir svarīgs instruments Eiropas Savienības (ES) mērķu īstenošanai, tādēļ jāstiprina sociālo partneru kapacitāte, šodien preses konferencē žurnālistiem teica labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Viņš stāstīja, ka Eiropas darba tirgus šobrīd saskaras ar nopietniem izaicinājumiem un finanšu krīzes sekas joprojām ir novērojamas vairākās valstīs. Tie ir algu jautājumi, atstumtība no darba tirgus un nabadzības situācijas.

Lai risinātu radušos situāciju saistībā ar nodarbinātību un nabadzību, nepieciešams celt sociālo partneru kapacitāti, kas ietver sevī spēju būt "spēcīgiem" un finansiāli neatkarīgiem, lai pārstāvētu savas intereses. Tāpat jāstiprina sociālo partneru spēja sadarboties savā starpā. Kā arī jāveicina to iesaistīšanās ES un globāla līmeņa jautājumu risināšanā.

Kā žurnālistiem norādīja Eiropas Komisijas viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V), lai stiprinātu sociālo dialogu, nepieciešams vairāk sociālos partnerus iesaistīt dažādu reformu veikšanā. Dombrovskis atzina, ka sociālajiem partneriem bija liela loma reformu veikšanā laikā, kad viņš pats bija premjerministrs un Latviju bija skārusi krīze.

Savukārt kā norādīja ES nodarbinātības, sociālo lietu, prasmju un darbaspēka mobilitātes komisāre Marianna Tīsena, valstis ar stipru sociālo dialogu ir spējīgākas un tām ir attīstītāka ekonomika.

Augulis stāstīja, ka rīt tikšanās laikā plānots pārrunāt izaicinājumus, ar kuriem saskaras sociālais dialogs, un kā uzlabot darba devēju un darbinieku savstarpējo komunikāciju.
Jau ziņots, ka Augulis šodien Rīgā vadīja Eiropas Savienības darba un sociālo lietu ministru neformālo sanāksmi.

Diskusijās, kas notika Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, piedalījās arī Eiropas līmeņa darbinieku un darba devēju organizāciju pārstāvji. Pasākumā galvenā uzmanība tika pievērsta sociālā dialoga attīstībai, kas ir būtisks priekšnosacījums nodarbinātības sekmēšanai un kvalitatīvu darba vietu nodrošināšanai.

Savukārt rīt, 22.aprīlī, paralēli norisināsies divi darba semināri, kuros galvenā uzmanība tiks pievērsta diskusijām par sociālā dialoga aktuālajiem izaicinājumiem, dalībvalstu pieredzi un aktuālo attīstību algu noteikšanas jomā, kā arī tiekšanos uz patiesu un atbildīgu sociālo dialogu. Diskusijās plānots apmainīties viedokļiem par sociālā dialoga veicināšanu nolūkā veidot iekļaujošus darba tirgus un kvalitatīvas darba vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!