Foto: LETA

Sabrukušajā "Maxima" lielveikalā sākotnēji tērauda sijas bija plānotas viengabalainas, taču vēlāk nolemts jumtu veidot no divdaļīgām metāla kokpnēm, sarunā ar LTV teica arhitektu firmas "KUBS" nolīgtais eksperts Valters Celmiņš.

Pēc Celmiņa teiktā, sākotnēji projektā paredzētas 16 metrus garas metāla kopnes. "Pēc projektētāju informācijas, kopnes izgatavotājiem bija parādījusies doma kopni taisīt no divām daļām – astoņi un astoņi metri, savienojums vidū. Šis savienojums nav rekomendēts. Tas ir ļoti cimperlīgs, ļoti... Nu rezultāti rāda, kas noticis."

Celmiņš konstatē, ka vēlāk šī iecere realizēta, bet sagruvums bijis tieši savienojumu vietās. Pēc Celmiņa aplēsēm, konstrukcijas nav izturējušas apmēram pie 570 kilogramu slodzes uz kvadrātmetra, bet "precīzi jau nevar pateikt". Projektā ieteiktās slodzes bijušas aptuveni par 200 kilogramiem mazākas.

"Neskatoties uz to, ka šis savienojums nav rekomendējams, tomēr ir kaut kādi vēl citi faktori. Vai neatbilstošas bultskrūves, vai nu pārslogošana..."

Tomēr projekta realizētājs būvkompānija "Re&Re" noliedz, ka celtniecībā izmantoti nekvalitatīvi materiāli.

Siju nomaiņu rosinājusi un metālkonstrukciju montāžu veikusi "Re&Re" piesaistītā kompānija "VIKOM Industry".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!