Foto: LETA
Patlaban ēkas konstrukcijas Zolitūdē neesot drošas, tādēļ brīva piekļuve traģēdijas vietai nodrošināta netiks, savukārt atbildes uz SIA "Homburg Zolitūde" ("Homburg") iesniegumiem, pretēji kompānijas apgalvotajam, ir sniegtas, aģentūrai LETA uzsver Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Toms Sadovskis.

Policijas pārstāvis skaidro, ka spriešana par citu personu piekļuvi notikuma vietai, pirms policija ir izdarījusi visas nepieciešamās darbības, ir pilnīgi absurda, jo nav saskaņā ar kriminālprocesuālajām interesēm. "Jāsaprot, ka vispirms ir jāievēro kriminālprocesuālās intereses, lai netiktu traucēta izmeklēšana un citiem nebūtu nekādu iespēju likt šķēršļus izmeklēšanā un vainīgā noskaidrošanā," norāda Sadovskis.

Šobrīd notiek ēkas stiprināšanas darbi, un, kamēr ēka nebūs droša, tajā nevienam netiks dota iespēja brīvi piekļūt. Taču tiklīdz ēka Priedaines ielā būs padarīta droša, to sākumā izmantos tikai policijas darbinieki un viņu piesaistītie eksperti, lai pabeigtu notikuma vietas apskati un veiktu citas procesuālās darbības.

Policija ir arī atbildējusi uz visiem pieciem minētajiem iesniegumiem, tādēļ apgalvojums, ka atbildes netiek sniegtas, ir absolūti nepatiess, norāda Sadovskis. Uz pirmajiem trim iesniegumiem Valsts policija atbildējusi pagājušā gada 9.decembrī, un pēc šiem iesniegumiem tika nodrošināta iekļūšana nožogotajā teritorijā, taču iekļūšana ēkā neesot tikusi nodrošināta jau minēto iemeslu dēļ. Uz pārējiem diviem iesniegumiem atbildes esot nosūtītas šodien.

Jau ziņots, ka sagruvušā Zolitūdes "Maxima" lielveikala projekta pasūtītājs aicinājis Valsts policiju atbildēt uz iepriekš sūtītajiem iesniegumiem, kā arī turpmāk informēt uzņēmumu par plānotajām darbībām tā piederošajā īpašumā, tostarp nodrošinot ekspertu klātbūtni jebkādu konstrukciju stiprināšanas darbu un būvgružu novākšanas veikšanā, lai pārliecinātos par arī uzņēmuma likumīgo interešu aizstāvībai būtisko pierādījumu pienācīgu iegūšanu un izvērtēšanu.

Jau vēstīts, ka "Homburg" ekspertīžu veikšanai piesaistīja starptautiskā uzņēmuma "Aecom" ekspertus.

Kā ziņots, Zolitūdes kompleksa pirmā kārta tika pabeigta 2011.gada nogalē, kad tika atklāts iepirkšanās centrs. Tā jumts iebruka 21.novembrī, un bojā gāja 54 cilvēki. Patlaban ēkas daļa, kurā atradās sagruvušais "Maxima" veikals, pieder ar "Maxima Latvija" saistītajai SIA "Tineo".

Zolitūdes kompleksa otrās kārtas, 12 stāvu dzīvokļa kompleksa, būvniecība tika sākta 2013.gada maijā. Pēc traģēdijas Zolitūdes dzīvojamās mājas būvniecība tika apturēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!