Foto: DELFI

DELFI lasītāj!

Laikā, kad visapkārt notiek satraucošas un biedējošas lietas, apdraudot gan mūsu fizisko, gan emocionālo un finansiālo drošību, gribam atrast brīdi, lai pateiktu Tev paldies par uzticību DELFI.

Daudzi lasītāji ir ar mums sazinājušies, gan uzdodot jautājumus, gan kritizējot vai paužot atbalstu tam, ko dara DELFI žurnālisti šajā grūtajā laikā. Tam ir liela nozīme, jo bez Tevis, lasītāj, mūsu darbam nebūtu nozīmes.

Ar šodienu, 13. maiju, apmeklējot DELFI sākumlapu, Tu vairs neredzēsi tās augšpusē īpašo ziņu bloku par Covid-19 pandēmiju.

Mēs gan turpināsim informēt un izglītot par visu, kas jāzina saistībā ar cīņu pret vīrusu Latvijā un pasaulē, tomēr ar vīrusu gribam sadzīvot bez liekas trauksmes – apzinoties savu atbildību par savu un apkārtējo cilvēku veselību, bet vienlaikus ierādot pienācīgu vietu arī visu citu būtisko tematu atspoguļošanai.

Šajā brīdī, kad kopā ar visu Latviju ieejam no viena “ārkārtējā stāvokļa” citā – jau ar citādiem ierobežojumiem un vairākiem atvieglojumiem –, gribam atzīmēt, kādi bija divi mēneši DELFI redakcijā īpašajos darba apstākļos.

DELFI nacionālo ziņu, biznesa ziņu, ārzemju ziņu žurnālisti un redaktori jau otro mēnesi strādā paaugstinātas slodzes režīmā (protams, viņiem no sirds palīdz arī citu nodaļu kolēģi, piemēram, sporta ziņu žurnālisti, jo viņu pašu uzraugāmajā lauciņā ir mazāk aprakstāmo notikumu). Lai sekotu līdzi visiem jaunumiem par sērgas gaitu, valdības un citu valsts iestāžu lēmumiem, sabiedrības uzvedību, ierobežošanas pasākumiem, nākotnes plāniem, iespaidu uz biznesa nozarēm u. tml., DELFI žurnālisti un redaktori jau sen aizmirsuši, kas tas ir – astoņu stundu darba diena.

Kopš 12. marta, kad izsludināta ārkārtējā situācija valstī, katru dienu informējam par Covid-19 slimību, ik dienu latviešu valodā publicējot ap 30 rakstu par šo tēmu – kopumā kopš ārkārtējās situācijas sākuma līdz 12. maijam – vairāk nekā 2500 ziņu.

Mēs gan atspoguļojam, gan izgaismojam. Katrs, kas tiešraidē redzējis valdības preses konferences, redz DELFI žurnālistu jautājumus, prasot ministriem precizēt teikto, paskaidrot, kā tieši kas notiks, konfrontējot ar sabiedrībā novēroto.

Tāpat publicējam sarežģītu zinātnisku jautājumu skaidrojumus, ekspertu viedokļus, ārvalstu pieredzes stāstus, aktuālās situācijas atainojumus un daudz, daudz citu svarīgu vēstījumu.

Tos visus vari atrast šeit.

Mums rūp, lai Tev sniegtā informācija vienlaikus ir arī droša un pārbaudīta, lai palīdzētu Tev orientēties lielajā informācijas plūsmā, tostarp sociālajos tīklos publicētajā. “Facebook”, cīnoties pret dezinformāciju, visā pasaulē sadarbojas ar neatkarīgiem trešās puses faktu pārbaudītājiem, kuri caurskata un novērtē satura precizitāti. Par pārbaudītājiem kļuvuši un šai programmai pievienojušies arī portāla DELFI žurnālisti. Bez tam esam vēl rūpīgāk pievērsušies Latvijai naidīgas dezinformācijas atmaskošanai – sadarbībā ar Austrumeiropas politikas pētniecības centru nu regulāri ik nedēļu vilksim gaismā dažādus "informatīvā kara" gājienus sadaļā "Atmaskots.lv".

Tāpat DELFI studijā vairākkārt ieradušās valsts atbildīgās amatpersonas, lai atbildētu žurnālistam Jānim Domburam uz svarīgākajiem jautājumiem, kas sabiedrību interesēja krīzes laikā. Šīs spraigās diskusijas atradīsi šeit. Savukārt publikācija par mediķu masku iepirkumu iekustināja izmeklēšanu par iespējamām nelikumībām.

Un pat šajā laikā atradām iespēju runāt padziļināti ne tikai par pandēmiju. Mūsu jaunā, talantīgā kolēģa Reiņa Lāča “Opus Magnum” – stāsts astoņās sērijās par Latvijas basketbola vēsturi deviņdesmitajos gados – balstās vairāk nekā 60 avotos, intervijās ar cilvēkiem daudzu gadu laikā. Tas vainagojies ar iespaidīgu, krāšņu stāstu, kuru, atceroties deviņdesmitos gadus un jaunību, aprīlī lasīja gandrīz katrā Latvijas mājā, kur mīl basketbolu.

Tāpat mūsu IT nodaļa īsā laikā rada iespēju operatīvi ieviest jaunu rīku, kas ikvienam ļauj sekot aktuālajiem cipariem par Covid-19 saslimušajiem, mirušajiem un atlabušajiem gan Latvijā, gan pasaulē. Turklāt, rūpējoties un jūtot atbildību pret Tevi un Tavu ģimeni, lasītāj, visus rakstus par jauno koronavīrusu ļaujam lasīt bez maksas, lai informācija būtu brīvi pieejama ikvienam.

Šajā laikā aicinājām atbalstīt mūsu neatkarību un darbu, abonējot “DELFI plus” saturu, un daudzi atsaucās šim aicinājumam, par ko ir īpašs prieks un gandarījums. Ja vēl neesi “DELFI plus” abonents, aicinām par tādu kļūt.To var izdarīt šeit.

Aicinām arī lasītājus iesaistīties citu informēšanā. Ja Tev ir kas tāds, ko, Tavuprāt, šobrīd sabiedrībai ir svarīgi uzzināt, vai zini ko tādu, par ko DELFI žurnālistiem būtu jāraksta, aicinu rakstīt: redakcija@delfi.lv.

Šobrīd vēl svarīgāk nekā citkārt ir būt informētam un iegūt pārbaudītu, faktos balstītu informāciju. Tikai tā var būt kritiskas domāšanas pamatā un palīdzēt pārvarēt šo krīzi. Paldies, ka uzticies DELFI kā šādas informācijas radītājam!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!