Foto: Zuma press/Scanpix/LETA

Francijas valsts aģentūras cīņai pret ārvalstu digitālo iejaukšanos VIGINUM eksperti izmeklējoša pētījuma laikā atklājuši vērienīgu Krievijas propagandas tīklu "Portal Kombat", kurā Kremlim vēlamas informācijas izplatīšanā piedalījušās vismaz 193 tīmekļvietnes, februārī paziņoja Francijas Eiropas un ārlietu ministrs Stefāns Sežurnē.

Ministra paziņojuma mērķis bija brīdināt Francijas sabiedrību par dezinformācijas draudiem, ko pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām izplata ar Krieviju saistīti aktori. VIGINUM dezinformācijas tīkla aktivitāti pētīja no 2023. gada septembra līdz decembrim. Par to, ko atklāja franču eksperti, izklāstīts aģentūras ziņojumā.

Šis daudzu līdzīgu "informācijas portālu" tīkls, izplatot prokrievisku saturu, uzrunājis vairāku rietumvalstu auditorijas, tostarp Francijā. Portāli sākotnēji pievērsušies dažādām lokālām tēmām Krievijas un Ukrainas reģionos, bet līdz ar Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākumu tematu loks strauji mainījās, atbalstot Krievijas agresiju un vēršoties pret Ukrainu un tās atbalstītājiem, teikts ziņojumā.

Interesanti, ka šie portāli nerada paši savu oriģinālsaturu, bet tikai masveidā izplata citu avotu publikācijas. Pārsvarā avoti ir Krievijas un Krieviju atbalstoši sociālo mediju konti, Krievijas ziņu aģentūras, kā arī vietējo iestāžu oficiālās tīmekļvietnes un pārstāvji.

Kā secina pētnieki, šī portālu tīkla galvenais mērķis, domājams, ir ziņot par Krievijas iebrukumu Ukrainā, pozitīvā gaismā rāmējot "speciālo militāro operāciju", kā arī nomelnojot Ukrainu un tās līderus. Saturs ir ļoti ideoloģiski orientēts un ietver neprecīzu vai maldinošu informāciju. Pētnieki norāda, ka franču valodas portāls "pravda-fr", kas ne reizi vien nonācis Eiropas faktu pārbaudītāju redzeslokā, tiešā veidā polarizē publiskās diskusijas frankofoniskajā tīmekļa vidē.

Plašas auditorijas sasniegšanai šis tīkls izmanto vairākus paņēmienus, piemēram, rūpīgu Krievijas propagandas avotu atlasi atbilstoši mērķauditorijai, masveida satura izplatīšanas automatizāciju, kā arī meklēšanas programmu parametru optimizāciju, secināts VIGINUM pētījumā.

"Portal Kombat" nosaukums šim tīklam dots, pateicoties uzbrūkošajai informācijas stratēģijai, ko tā administratori piekopj kopš 2022. gada februāra.

Vienota digitālā infrastruktūra

"Portal Kombat" tīklu veido vismaz 193 portāli, kas piederīgi vienai un tai pašai digitālajai infrastruktūrai. Portāli var tikt grupēti dažādās ekosistēmās pēc to vizuālajiem kritērijiem, izveides laika un teritoriālās mērķauditorijas.

VIGINUM pētījums sākās ar vietni "pravda-fr". Drīz vien pētnieki atklāja vēl vairākas vizuāli un tehniski identiskas vietnes jeb "pravda" ekosistēmu, kas mērķēta uz Eiropas valstu auditoriju: "pravda-de" Vācijai, "pravda-pl" Polijai, "pravda-es" Spānijai un "pravda-en" Lielbritānijai, ASV. Visos šajos resursos attaisnota "speciālā militārā operācija", noniecināta Ukraina un kritizēti "kolektīvie Rietumi". Šīs "pravda" vietnes reģistrētas 2023. gada vasarā.

2022. gadā no aprīļa līdz decembrim pakāpeniski radīta jau iepriekš aprakstītajām "pravda" tehniski, vizuāli un redakcionāli līdzīgu vietņu ekosistēma "-news.ru", kas mērķēta galvenokārt uz krieviski runājošo auditoriju Ukrainā. Domēna nosaukums tām būvēts pēc vienota principa – Ukrainas pilsētas nosaukums + "-news.ru", daļa no tām uzrunā ļoti lokālu un Krievijai stratēģiski svarīgās vietās esošu auditoriju, piemēram, Mariupoles un Hersonas iedzīvotājus.

VIGINUM, analizējot atklātos datus, ar lielu pārliecību secina, ka "pravda" un "-news.ru" ekosistēmas pieder vienotai digitālajai infrastruktūrai.

Pētījuma laikā ekspertiem izdevās saskatīt "pravda" ekosistēmas līdzību ar vēsturiskiem portāliem, kas izveidoti laika posmā no 2013. līdz 2023. gadam un orientēti uz Krievijas un Ukrainas auditoriju. Šo vairāk nekā 140 vietņu domēna nosaukumā vienmēr ietverts Ukrainā vai Krievijā esošu ģeogrāfisko vietu nosaukums, piemēram, "crimea-news.com", "piter-news.net", "topnews.kiev.ua", "lenta.kharkiv.ua" un tamlīdzīgi. Šo portālu uzbūve un līdzības liecina par vienotu administrēšanu, uzskata pētījuma autori.

"Portal Kombat" vietnes, kā jau minēts, nerada oriģinālsaturu, bet pārpublicē materiālus no Krievijas un prokrievisko kanālu sociālo tīklu kontiem, Krievijas ziņu aģentūrām, kā arī oficiālām iestādēm un amatpersonām. Turklāt materiālu publicēšana ir masveidīga un automatizēta – mazāk nekā trīs mēnešu laikā piecos uz rietumvalstīm orientētos "pravda" portālos publicēti 152 464 raksti, teikts VIGINUM pētījumā.

Satura publicēšanas automatizācija izmantota arī "pravda" ekosistēmas sociālo mediju kontos. Piemēram, "pravda-fr" "Telegram" kanālā jaunumi tiek publicēti gandrīz bez apstājas – pētījuma laikā tajā publicēta vismaz viena ziņa katru stundu ar maksimumu deviņas ziņas stundā. Vidēji ik dienu laika posmā no pulksten vieniem naktī līdz sešiem rītā kanālā publicētas 149 satura vienības, bet pārējā diennakts daļā – 506, liecina izpētes rezultāti.

Attaisno "specoperāciju"

"Vēsturiskajā" portālu ekosistēmā saturs sākotnēji lielā mērā bijis apolitisks, galvenokārt ziņojot par konkrētajā ģeogrāfiskajā vietā aktuālajiem sporta, svētku un citiem pasākumiem. Tomēr Krievijas auditorijai mērķētajos portālos, ņemot vērā izmantotos informācijas avotus, politisks saturs publicēts "pēc noklusējuma", izpētījis VIGINUM. Tajos bieži arī slavināti Krievijas drošības dienesti, taču šis saturs atšķaidīts arī ar simtiem citu rakstu par nepolitiskiem notikumiem.

"-news.ru" ekosistēmas portālos, kas izveidoti kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma, informācijas stratēģija ir daudz uzbrūkošāka, pārstāvot Krievijas ietekmi digitālajā vidē.

Daļa no ģeogrāfiskajām vietām, kurām it kā veltīti šie portāli, šķiet, izvēlēta demogrāfiskās specifikas dēļ – liels krievvalodīgo iedzīvotāju skaits netālu no frontes līnijas vai okupētajās teritorijās, ziņojumā raksta pētnieki. VIGINUM izceļ arī vietni "tiraspol-news.ru", kas paredzēta Moldovas separātiskā reģiona Piedņestras iedzīvotājiem. Kā uzsver pētnieki, lai gan daļa vietņu satura var šķist nevainīga, lielākā daļa Ukrainai veltīto portālu cenšas pastiprināt vietējo krievu kopienas nepatiku pret Ukrainu. Tāpat vietnēs ir sadaļa "Militārie korespondenti", kurā ziņots par karadarbības gaitu.

VIGINUM identificējis aptuveni 40 pilsētas Ukrainā, kurām veltītas "-news.ru" vietnes. Agrāk, 2022. gada pavasarī, savu aktivitāti sākuši vairāk Ukrainas austrumu apdzīvotajām vietām mērķēti portāli, bet 2022. gada decembrī arī Ukrainas rietumiem, piemēram, Ļvivai un Ternopiļai.

Foto: VIGINUM

Runājot par "Pravda" ekosistēmu, publicējamais saturs izvēlēts galvenokārt ar mērķi Rietumu auditorijai pozitīvi attēlot Krievijas iebrukumu Ukrainā, kā arī nomelnot Ukrainu un tās līderus, bieži izmantojot vārdus "korupcija", "nacisms" un "nekompetence", skaidro pētnieki.

Tiek publicēti arī raksti par citiem tematiem, piemēram, franču valodā runājošajai sabiedrībai adresētas konspirācijas teorijas, kas apšauba vietējo politiku, medijus, kā arī dažādu starptautisko organizāciju (piemēram, NATO, ES un ANO) lēmumus.

VIGINUM pētnieki secina, ka "Portal Kombat" tīkls ir cieši saistāms ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un masveidā izplata Krievijas propagandu. Lai gan tīkls vēsturiski strādājis ar Krievijas un Ukrainas lasītājiem, tagad tas pievērsies arī Rietumu auditorijām, galvenokārt tām valstīm, kas paudušas atbalstu Kijivai.

"Ņemot vērā šī tīkla tehniskās īpatnības, īstenotos procesus un izvirzīto mērķi, tas uzskatāms par ārvalstu digitālo iejaukšanos," konstatē pētnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!